Våren 2024, efter två år på Allmän kurs, gick Matilda ut med gymnasiebehörighet på fickan. Det gick med en mamma som inte slutade kämpa, med en inre övertygelse om vikten av gymnasiebehörighet och med en skolform som passade Matilda. Som gjorde att hon kunde växa.
Kursens upplägg och innehåll
Varje termin inleds med aktiviteter och uppgifter som främjar en klassöverskridande gemenskap. Tillsammans formar vi ett tryggt klimat i gruppen. Efter uppstartsveckorna följer kursen ett veckoschema som normalt är måndag till fredag 8.20-14.05.
I kursen ingår:
- Svenska 1, 2 och 3/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1a, b eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Historia 1a1
- Religionskunskap 1
- Naturkunskap 1a1
Du kan även välja att studera:
- Samhällskunskap 1b och 2
- Historia1b och 2a
- Naturkunskap 1b och 2
- Matematik 2a, b eller c och 3a, b eller c, 4 eller 5
- Idrott och Hälsa 1
- Bibelkunskap
Det finns även möjlighet för deltagare att studera Svenska/Svenska som andraspråk, Engelska, Matematik och Samhällskunskap på grundskolenivå för att bli behörig till vidare studier på gymnasienivå.
Arbetssätt
På Allmän kurs på Mariannelunds folkhögskola utgår vi från att historiska erfarenheter bidrar till insikter för framtiden. Hos oss får du använda varierade arbetssätt för att utmanas, utvecklas och utrustas som person. Deltagarna arbetar ofta tillsammans för att tillgodogör sig varandras erfarenheter. Allmän kurs har en tvärvetenskapliga inriktning som gör att du får med dig goda ämneskunskaper och dessutom lär dig ta kontroll över ditt eget lärande. Du får med dig en större förståelse av människans livsvillkor i vårt samhälle och i vår omvärld.
Närvaro
Vi använder oss av folkhögskolans arbetsformer som främjar det fria samtalet, diskussioner, skapande arbetsformer och ger förutsättningar för kreativitet och egen utveckling. Genom att arbeta tillsammans drar vi lärdomar av varandras erfarenheter. Detta betyder att du behöver vara närvarande i skolan för att kunna utvecklas, dela med dig av tankar och erfarenheter och för att dina lärare ska kunna hjälpa dig framåt i din utveckling. Hög frånvaro kan leda till avbrott i studierna.
Individuell kursplan
I början av varje termin gör vi en individuell studieplan. Där utgår vi från dina förkunskaper, erfarenheter av tidigare studier och dina mål för studierna.
Studieverkstad
Vid några tillfällen i veckan har du möjlighet till lärarledd handledning med det du behöver för dina studier.
Studieresor
Varje år gör vi studieresor till någon av våra storstäder, för besök på något museum och teater.