Grafisk design & Kommunikation (Gdk)

Ansökan stängd
Skola:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Plats:
Jönköping - Jönköpings län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymn eller motsv, grundläggande behörighet till högskola eller till yrkeshögskola. då är Sv2, Sv 3 en merit. Prövning av reell kompetens - se SVF:s webb. Inträdesprov för behöriga sökande 23 april eller 2 maj 2024 (du väljer en av dagarna).

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024

Kostnader: För information om kostnader, se Svfs webbsida: https://www.svf.fhsk.se/om-skolan/kostnader/

Kontakt: Leif Stålhammar

Telefon: 036-30 69 48

E-post:
leif.stalhammar@svf.fhsk.se

Grafisk design & kommunikation (Gdk) är en tvåårig utbildning inom design och formgivning med fokus på praktiskt arbete. Här får du kunskaper för att jobba med design, marknadsföring och reklam.

Art director, webbdesigner, copywriter eller grafisk formgivare?

Eller Ad-assistent, Content Creator, Illustratör,  Digital Designer, Communication Manager… ja titlarna är många och varierande inom reklam och kommunikation. Kanske vet du redan vilket jobb du siktar på. Kanske vet du bara att du vill jobba på något sätt med kommunikation. Oavsett vilket, kan vi erbjuda en utbildning som ger dig möjligheter att utforska din egen kreativitet och samtidigt lära dig använda alla moderna verktyg för kommunikation.

Många av våra kursdeltagare börjar jobba direkt efter utbildningen, ofta med någon av ovanstående titlar på visitkortet. på reklambyråer, designbyråer, magasin, förlag eller informationsavdelningar på större företag. En del väljer istället att starta eget företag för att testa på hur det är att frilansa. En del gått vidare till andra skolor med större specialisering, såsom Berghs, HDK, Beckmans m fl. Några går Gdk för sin egen skull – för att utveckla sitt formspråk och skapande.

Projektinriktad utbildning

Oavsett ditt skäl till att läsa Gdk kommer det att vara två år då du jobbar med illustration, kommunikation, layout, språk, foto, webbdesign, typografi, copy, film, tryck och mycket mer. Det mesta du gör är projektinriktat, oftast i samarbete med andra. 

Arbete i projekt innebär att du testar olika roller i en projektgrupp och bli van vid att arbeta med projektledare, tidsplaner och riktiga deadlines, precis som i arbetslivet. Vi  involverar oftast flera ämnen i arbetet så att du i en uppgift samtidigt jobbar med t ex typografi, ljussättning, foto, copy och marknadsföring.

I så många fall som möjligt arbetar vi med riktiga uppdrag från företag, föreningar och organisationer. Det handlar t ex om att ta fram logotyper och grafiska guider, producera magasin, filmer, annonser och webbplatser. Vill du se vad våra kursdeltagare håller på med just nu kan du följa oss på Instagram,@svfgrafisk.

Praktiskt arbete

Den första av de fyra terminerna på Gdk har fokus på kunskaper i Photoshop, Illustrator och InDesign. Samtidigt arbetar vi med praktiska uppgifter där vi för in övriga ämnen. Termin två innebär till viss del fördjupning av programkunskaperna, men också en del nytt, framför allt inom webb och UX/UI. Under den terminen för vi också in mer av idétankar: Hur kommunicerar vi, vad vill vi, hur ser budskapet ut? Tredje terminen innebär mer projektinriktat arbete, dels gemensamma projekt, dels fria projekt där du själv bestämmer inriktning, omfattning och redovisningsform.  Den största delen av den sista terminen är du på praktik, vilket gör att du har en god koppling till arbetslivet när du lämnar oss.

Vad blir man då?

Ja, det är ju en berättigad fråga. Vill du jobba med reklam och marknadsföring spelar det mindre roll vilka betyg du har eller vilka skolor du gått på – istället är ditt viktigaste redskap för att söka jobb eller praktikplats din portfolio - d v s en samling med exempel på vad du har gjort. Därför lägger vi stor vikt vid att du jobbar fram en bra portfolio genom de uppgifter vi jobbar med både på utbildningen, men kanske även utanför. Inriktningen på din portfolio kan variera mycket beroende på vilka projekt du valt att fördjupa dig i och lägga tid på. Därför har en del av våra studerande portfolios med fokus på foto, andra på film, en tredje på design och en fjärde på copywriting. Självklart får du även ett intyg som visar vilka kurser du genomfört. Finns det kurser som du inte genomfört fullständigt/ej deltagit i, framgår det av intyget. 

Kostnader

Under utbildningen behöver du ha tillgång till en bärbar dator med Adobes programvaror för grafisk produktion - Adobe Creative Cloud. Utöver detta tillkommer kostnader för en studieresa som vi gör under första året - resa, kost och logi för 5-7 dagar. Oftast har vi, genom de projekt vi genomfört i klassen, kunnat tjäna in en del pengar till resan innan, vilket medför en lägre kostnad i slutändan.

Kostnaden för att bo på internatet, måltider, materialavgift m m hittar du på Svf:s webbsida, svf.fhsk.se.

Så här ansöker du

Du ansöker via SchoolSoft. Där fyller du i dina personuppgifter och laddar upp

  • ett personligt brev där du berättar lite mer om dig själv och varför du vill gå Gdk,
  • ett personbevis för studier,
  • ett foto på dig själv,
  • bevittnade kopior från utbildningar.

I ansökan väljer du också den av våra provdagar som passar bäst för dig. Skulle du inte ha möjlighet att vara med vid någon av dagarna, ber vi dig kontakta oss. OBS! Se till att din ansökan är komplett innan du sänder iväg den.

Behöriga sökande kallas sedan till inträdesprov på Svf. Därefter skickas besked ut så snart som möjligt - senast i början av juni. Antingen blir du antagen, placerad som reserv eller inte antagen.

Vi strävar efter en så bred köns-/ålders-/etnisk bredd som möjligt i vårt antagningsförfarande.

 

 

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet med utbildningen är att du ska skaffa dig kunskaper, både praktiskt och teoretiskt, för att kunna arbeta med grafisk formgivning inom informations- eller reklambranschen. Våra studerande får jobb som grafiska formgivare, AD eller AD-assistenter, illustratörer, webbdesigner, informatörer och copywriter. En hel del har på senare år använt vår utbildning som en grundutbildning för att söka vidare till andra skolor med större specialisering, t ex Berghs, Beckmans m fl.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.svf.fhsk.se/utbildning/grafisk-design-kommunikation/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) är sedan 1919 en mötesplats för idéer, inspiration, kunskap, personlig utveckling och utbildning. Här kan du höja din kompetens, skaffa dig en yrkesutbildning eller förbereda dig för studier på högskola/universitet. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Mångatan 10
554 39 Jönköping

Telefon: 036-30 69 00
E-post: svf@svf.fhsk.se
Webbadress: https://www.svf.fhsk.se/