Journalistlinjen

Ansökan öppnar 7 januari
Skola:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Plats:
Jönköping - Jönköpings län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
9 april 2025

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymn eller motsv, grundläggande behörighet till högskola eller till yrkeshögskola, då är Sv 2, Sv 3 en merit. Prövning av reell kompetens, se Svf:s webb. Inträdesprov för behöriga sökande den 23 april 2025.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 sep 2025

Kostnader: För information om kostnader, se Svf:s webbsida: https://www.svf.fhsk.se/om-skolan/kostnader/. Du står själv för kostnader i samband med resor och studiebesök som linjen gör, liksom för dator och programvaror.

Kontakt: Håkan Montelius

Telefon: 0735-79 62 95

E-post:
hakan.montelius@svf.fhsk.se

Är du nyfiken på världen och älskar att berätta om allt som händer? Välkommen till Journalistlinjen, en tvåårig utbildning som ger en journalistisk grund där många får jobb direkt efter utbildningen.

Vem kan bli journalist?

Är du samhällsintresserad, nyfiken, tycker om möten med andra människor och vill ta reda på varför saker och ting är som de är? Tycker du dessutom om att berätta för andra? Då är journalistik rätt för dig.

Om utbildningen

Att läsa Journalistlinjen är en biljett till ett av de roligaste och viktigaste yrken som finns - jobbet som journalist! Efter studietiden kommer du att kunna jobba på nyhetsredaktioner med färdigheter i både skrivande, radio och tv. Du får lära dig hur man gör allt från snabba nyheter och sport till podcasts, längre dokumentärer och fördjupade granskningar - som reporter, researcher eller programledare.

Utbildningen är välkänd på redaktioner runt om i Sverige. Många av Sveriges journalister har utbildats på Svf och du hittar dem på bl a Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet, Jönköpings-Posten - och andra riks- och lokala medier. Men många går också vidare inom yrken som kommunikatör, informatör, copywriter och poddproducent. 

Svf:s lärare har lång erfarenhet av branschen och vi har återkommande gästföreläsare med spetskompetens, t ex medieforskare, sportjournalister, kriminalutredare och dokumentärfilmare.

Hur är det att studera på Svf?

På Svf får du lära dig hur man berättar en story i text, ljud och rörlig bild (video/tv). Både som snabb nyhet och i dokumentärt berättande. Du kommer hela tiden att arbeta med allt från intervjuteknik till att sätta rubriker, tänka bilder och ljud. Du lär dig att publicera dina poddar, reportage och nyheter på olika plattformar.

Teori varvas med praktiskt arbete. Varje vecka jobbar du t ex redaktionellt med text, radio- och studieproduktioner. Vi direktsänder minst en gång per vecka. Samtidigt får du kunskaper i de vanligaste arbetsmetoderna, källkritik, svenska politiska systemet, offentlig förvaltning, rättsväsende och de lagar och regler som rör journalistiken. 

Våra kursdeltagare jobbar ständigt med att skapa egen journalistik som de också publicerar på vår egen webbtidning, Journalistlinjen.nu.

Tv- och radiostudio

Svf har två moderna studios för radio-/poddproduktion och en stor tv-studio där du får jobba med flerkameraproduktion och göra livesändningar. Som tekniska verktyg arbetar vi i de olika programmen i Adobe Creative Cloud, t ex Photoshop och Premier Pro.

Praktik på redaktion

Våra tre praktikperioder är en viktig del av utbildningen. Du får professionell erfarenhet av journalistiskt arbete på en tidning- radio- eller tv-redaktion. Totalt omfattar utbildningen hela 20 veckors praktik. Praktiken ger dig värdefulla kontakter för ditt framtida yrkesliv och innebär många gånger ett första steg ut i arbetslivet. 

Vi jobbar nära

På Svf:s Journalistlinje är det nära till allt. Till oss lärare. Till andra kursdeltagare. Till Jönköping. Till branschen. vi har exempelvis ett nära samarbete med Jönköpings-Posten, Sveriges Radio P4 Jönköping och SVT Nyheter Jönköping.

Antagning och provdag

Utöver kravet på grundläggande behörighet för högskola eller yrkeshögskola, genomförs en provdag. Till den kallas du som är behörig. Du får då möjlighet att visa att du är lämplig för utbildningen och kan samtidigt känna efter om Svf är något för dig. Du får göra ett kunskapstest, en intervju och en textuppgift.

Kursupplägg

Teoretiska ämnen

  • Grävande journalistik
  • Kriminaljournalistik
  • Aktuell journalistik
  • Journalistisk metodik
  • Samhällskunskap för journalister
  • Mediekunskap
  • Svenska och litteratur

Praktiskt / redaktionellt

  • Tidningsjournalistik
  • Radiojournalistik
  • Tv- och videojournalistik
  • Bild / foto
  • Podd
  • Webb
  • Sociala medier

Välkommen till oss på Svf:s Journalistlinje!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Svf:s Journalistlinje är praktiskt inriktad men ger dig samtidigt en bred kunskap i teoretiska ämnen. Efter avslutad kurs är du redo för att arbeta med både lokal och nationell journalistik.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.svf.fhsk.se/utbildning/journalistlinjen-journalistutbildning/

Jag vill bli en del av lokalsamhället och göra skillnad

Maryan Bouraleh gick en kvällskurs i lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Kursen gav henne enkla verktyg att börja skriva, intervjua och förmedla berättelser.

Läs hela artikeln

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) är sedan 1919 en mötesplats för idéer, inspiration, kunskap, personlig utveckling och utbildning. Här kan du höja din kompetens, skaffa dig en yrkesutbildning eller förbereda dig för studier på högskola/universitet. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Mångatan 10
554 39 Jönköping

Telefon: 036-30 69 00
E-post: svf@svf.fhsk.se
Webbadress: https://www.svf.fhsk.se/