Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.
HUR FUNGERAR DESIGNSKOLAN?
Designskolan är en ettårig designutbildning. Konceptet bygger på korta kurser med nytt tema varje vecka då du får många tillfällen att öva idéutveckling och visualisering, bra grejer att kunna i all sorts design. På ett år träffar du vid sidan av kursansvarig ett 15-tal gästlärare.
Kika gärna in på vårt instagram för att se vad vi gör just nu! https://www.instagram.com/designskolan.oland/
SÖK VIDARE
Under året bygger du en rik portfolio med ansökningsmaterial för att söka vidare inom design och arkitektur på universitet.
ETT ROLIGT ÅR MED NYA VÄNNER
Verkstäderna är öppna dygnet runt och på skolan byggs kvällsaktiviteter upp av deltagare och lärare. Under året kan du kan ta del av föreläsningar, workshops, studiebesök och projektpresentationer. De flesta deltagare på skolans profilkurser bor på internatet vilket gör att det finns många chanser att träffa nya vänner.
NYTT TEMA VARJE VECKA
Designskolan passar för dig som är nyfiken och gillar ett högt tempo med lärarledd undervisning.
Varje vecka innehåller ett nytt tema. Se exempel på schema här. Schemat ändras lite år från år men konceptet är detsamma: att träna designprocessen varje vecka med kunniga lärare. Förutom veckans specifika tema tränar du hela tiden olika metoder och strategier och övar skissteknik i din workbook.
Under året jobbar du framför allt med analogt med fysiska material såsom penna, papper, trä, textil, metall, lera. Vi tror att den bästa starten till designprocessen är att jobba med händerna. Du får tillgång och en kort introduktion till Adobe CC:s alla program på Designskolans datorer och på egen enhet (t ex. Photoshop, Illustrator och Indesign).
Designskolan tar in 16 deltagare varje år. Utbildningen startar varje år i slutet av augusti och pågår till slutet av maj. Vi tar uppehåll för höstlov vecka 44, jullov, sportlov vecka 8 och påsklov veckan efter påsk, samt lovdagar kopplade till röda dagar i almanacksåret.
Lärarledda lektionstider: måndag-fredag 8:30-14:30, lektionstid till 16:30. På fredagar slutar undervisningen 12:00.
Du får tillgång till ateljén och verkstäder dygnet runt. På skolan finns verkstäder för trä, metall, gips, lera, analogt foto, fiber (papper), screentryck, textil, metall och ljud, se bilder. På skolan finns också ett gym som du får använda dygnet runt. Kvällsaktiviteter byggs upp av deltagare och lärare under året, såsom kroki och verkstadskurser, föreläsningar och workshops.
Allt material och verktyg du behöver finns på skolan, här finns också en välsorterad konstnärsbutik. Vid antagning får du ett välkomstbrev med en lista på verktyg som kan vara bra att ha själv.
Under året besöker vi gärna olika platser, designskolor och museer. Vi åker på två studieresor med klassen, till Köpenhamn och Stockholm.
TILLSAMMANS SKAPAR VI EN KREATIV MILJÖ
Att ta hjälp av andras ögon och öron vid researcharbete, idéutveckling och framställning är a och o. Därför blir dina 15 kurskamrater i ateljén viktiga i ditt arbete. Tillsammans vill vi bygga vi en kreativ atmosfär där man får testa och misslyckas ihop.
Kursansvarig Kajsa Lindgren följer upp dina arbeten och din personliga utveckling genom din workbook och handledning.
ANSÖK TILL DESIGNSKOLAN
Kul att du är intresserad av att söka till Designskolan! Här berättar vi mer om hur en ansökning går till.
Det är enkelt! För att ansöka skickar med arbetsprover*, fyller du i en ansökningsblankett och bifogar lite dokument.
*arbetsprover = samla arbeten du gjort innan! Här visar hur du jobbar med färg, form, material och kreativitet och är den viktigaste delen i antagningen. (Läs detaljer nedan)
ANSÖKAN
Antingen kan du skriva ut ansökan hemma och skicka med posten eller ansöka online, dvs skicka allt digitalt.
I ansökan ska ingå:
Kopior av betyg
CV
Arbetsprover
Personligt brev
ARBETSPROV
Vi är nyfikna på vad du gjort innan! Arbetsprov innebär att du ska skicka med en dokumentation av dina egna arbeten. Vi vill att du skickar in 5-15 projekt. Det kan vara foton/utskrifter eller original. Skriv gärna information om storlek och material. Samla helt enkelt det du har: teckningar, målningar, sidor ur din skissbok, grafisk design, foto, kläder, modeller eller något annat spännande! Vi vill gärna att du skickar in bilder på både 2d -och 3d objekt, och gärna en eller flera teckningar där du strävat efter att rita av något.
Det du skickar in behöver inte vara perfekt eller färdigt! Vi är nyfikna på att veta mer om ditt skapande just nu, om hur du tänker och vad du är intresserad av att göra. Vi är nyfikna på din kreativitet helt enkelt och tycker att det är viktigt att du har roligt när du gör dina arbetsprover.
Har du inte gjort så mycket innan? Inga problem -få fatt i en skissbok, ta en eller två helger till att rita, måla och skapa -så har du arbetsproverna klara! Våga sök, det blir skoj =)
ANSÖK SENAST 21/5 FÖR LÄSÅRET 25/26