Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.
DOKUMENTÄRFILMSKOLAN
En stor del av kursen ägnas åt praktiskt arbete med olika filmprojekt. Vi arbetar med olika sorters dokumentärfilm och under årets gång kommer du att göra ungefär 6 filmer. Vi ser filmskapande som ett lagarbete och under projekten arbetar du oftast tillsammans med en kurskamrat. De färdiga filmerna liksom processen dit utvärderas gemensamt.
Projektarbetet varvas med teori och praktiska övningar i form av olika workshops. Vi ser mycket film och kommer även att studera dokumentärfilmens utveckling i ett historiskt perspektiv.
Dokumentärfilmskolan på Öland har aktiva och väletablerade filmare som kursansvariga och regelbundet hålls workshops med några av Sveriges mest framgångsrika regissörer, fotografer, ljudläggare, producenter och klippare. Vi är mycket stolta över vår utbildning och jobbar för att hela tiden utvecklas och ligga i framkant inom det dokumentära uttrycket.
Vi tittar på massor av film, analyserar och diskuterar. Vi lägger stor vikt vid process och sökandet efter det egna berättandet.
Förkunskap är önskvärd men inget krav. Kreativitet och engagemang är viktigare. Teknisk undervisning kommer att ges på lämpliga nivåer. Du har tillgång till utrustning och redigering dygnet runt. Dessutom finns möjlighet att arbeta i en professionell ljudstudio.
ANSÖKAN
Ifyllt ansökningsformulär, personbevis, ett personligt brev och arbetsprover enligt följande:
Du ansöker med ett synopsis till en tänkt dokumentärfilm. Beskriv alltså en film som du skulle vilja göra om du hade fria händer. Tala också om varför och på vilket sätt du vill att den berättas. Låt dig inte begränsas av att din idé t.ex. är svår att genomföra, eller skulle kosta mycket pengar.
Bifoga betyg från tidigare utbildningar och intyg från anställningar. Ange gärna en referens.
Ansök senast 15 april 2025.