Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.
Kursens syfte är att ge dig kunskaper om bildens och formens kommunikativa egenskaper och unika förmåga att synliggöra tankar, idéer och visioner. Kursen är förberedande för Ölands konstskola åk II.
TEMATISKT ARBETE
Vi arbetar tematiskt, gestaltande, berättande utifrån ett givet sammanhang och/eller med en given uppgift detta ger dig möjlighet att hitta ditt eget sätt att uttrycka dig på.
Vi lägger stor vikt vid den kommunikativa aspekten av det visuella arbetet.
Vi strävar mot ett tillåtande klimat, genomgångar och diskussioner. Ett samtal om konst kan föras på många ”dialekter” och vi vill att alla ska komma till tals.
Vi som jobbar på kursen står för/täcker upp och delger olika konstnärliga synsätt. Alltifrån ett klassiskt/traditionellt till ett mer konceptuellt/idébaserat.
STUDIER
Vi arbetar i block om 1-2 veckor med samma ämne. Att teckna, måla eller modellera efter en förebild, ger dig möjlighet att tolka och gestalta tingen, människorna och omvärlden i olika sammanhang. Här ingår även kurser i färglära och komposition.
TEKNIKER
Du kommer att arbeta med teckning, målning och med material som blyerts, kol, tusch, olje- och akrylfärg. I skulptur använder du olika material som lera, trä, ljud, ljus och koncept. Du kommer också att arbeta med seriellt bildskapande i olika grafiska tekniker bland annat koppargrafik, högtryck och screentryck. Digital bild/foto omfattar arbete med komposition, manipulation och dokumentation.
Dessutom har du möjlighet att arbeta med egna fördjupningar med individuell handledning under projektperioder. Du får också hjälp med att sammanställa dina arbetsprover för vidare studier.
Du studerar även konst och kulturhistoria genom föreläsningar, studiebesök och övningar i t ex bildanalys. Du gör också en workbook som ger dig en personlig relation till konsthistorien i förfluten tid liksom i samtiden. Detta ger dig kunskaper för att på ett självständigt sätt kunna ta del i kulturlivet.
I kursen ingår en obligatorisk studieresa med syfte att studera samtida konst. Resekostnaden beräknas till ca 3000 kronor.
Kursen startar 19 augusti 2024 och slutar 28 maj 2025.
Ansökan samt arbetsprover senast 21 maj.
Ansökan till Ölands Konstskola I
Ansökan ska innehålla:
• Ifyllt ansökningsformulär.
• Betygskopior, CV och personbevis.
• Arbetsprover.
Arbetsprover
Fotografier / utskrifter på papper.
Dokumentation av egna arbeten i form av 10 foton eller utskrifter i max A3- format, kompletterade med upplysningar om originalens storlek och material.
Skriv ditt namn på alla bilagor. Du kan också skicka med länk till hemsida med arbetsprover
Material återsändes endast om brevet innehåller frankerat kuvert för återsändning.
Adress: Ölands Folkhögskola, Konstskolan
Skogsby, 386 93 Färjestaden
Ansökan och arbetsprover ska vara hos oss senast 21 maj.
Vad vi vill se:
Dokumentation av egna arbeten i valfri teknik. Skisser och övningsarbeten eller mer genomarbetade verk. Alla konstformer gills men det är bättre att skicka sånt du är nöjd med än att visa upp olika tekniker.
För mer information kontakta:
kristina.hjelte@olandsfolkhogskola.se 0485-56 44 08