Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.
ODLING OCH HÅLLBARHET
Genom arbetet med odling, främst i skolans skogsträdgård, utforskar och lär vi oss tillsammans om hållbarhet, vår relation med naturen, en klok användning av naturresurser och frågan om vad som är ett gott liv. De grundläggande frågorna när det kommer till hållbarhet, helt enkelt.
TEORI, PRAKTIK OCH GESTALTNING PÅ SENIORKURSEN
På kursen varvar vi teori och praktik. Vi samtalar utifrån det vi tar del av, olika typer av material och föreläsningar. Dessutom arbetar vi praktiskt med det vi lär oss och provar oss fram i odlingarna med att rensa, beskära, plantera, planera och skörda. Kursen hålls till stor del utomhus fram till höstlovet, v. 44.
Vissa veckor arbetar kursen gestaltande eller praktiskt med hantverk tillsammans med olika gästlärare. Att lära för hållbar utveckling handlar inte bara om att få kunskap om ämnet, vi behöver också kreativitet, fantasi,kunna samarbeta, tänka kritiskt, vara självreflekterande m.m. Vi tror att olika uttryck behövs för det.
KURSANSVARIG
Jag som är ansvarig för kursen heter Elin Stenberg Brate. Jag har arbetat på skolan i många år och är i grunden lärare i engelska och svenska. Numera är jag ett av skolans hållbarhetsombud och arbetar med Lärande för hållbar utveckling efter studier på masternivå vid Göteborgs universitet. Jag är en entusiastisk trädgårdsodlare som nu lär mig mer om skogsträdgården tillsammans med deltagarna.
Har du frågor är du välkommen att kontakta mig:
elin.stenberg-brate@olandsfolkhogskola.se