Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Tycker du om att arbeta med händerna, och att lösa tekniska problem? Är du bra på att samarbeta men också arbeta självständigt? Då är nog fastighetsskötarutbildningen något för dig!
Som fastighetsskötare kommer du att möta människor i olika miljöer och yrket ställer stora krav på samarbete och kommunikation med alla man möter – därför är kommunikation och bemötande viktiga delar på utbildningen.
Vad innebär det att gå utbildningen till fastighetsskötare på Vimmerby Folkhögskola?
Utbildningen till fastighetsskötare är på tre terminer. Utbildningen är både praktisk och teoretisk och kurser som ingår är bland annat:
- Kommunikation, service och bemötande
- Fastighetsservice med grundläggande husbyggarteknik
- VVS, ellära, värme och kyla
- Yttre miljö och grönytor med tillhörande verktygslära och botanik.
- Lagar och regler
- Entreprenörskap
- Hållbarhet
Inom ramen för utbildningen får du möjlighet att ta:
- Motorsågskörkort A/B + E från mobila arbetsplattformar
- Röjsågskörkort RA/RB/RT
- Mobila plattformar A1/A3/B1/B3
Utöver yrkesämnena så kommer du under dina tre terminer på utbildningen få läsa vissa gymnasiekurser som till exempel samhällskunskap. Du läser även beräkning och konstruktion, där räknar och diskuterar vi hur matematik används inom fastighetsskötaryrket, till exempel materialåtgång och hållbarhet. Vi fördjupar oss också i valda delar av Agenda 2030, framförallt kring miljö – och hållbarhetsfrågor som biologisk mångfald och klimatsmarta val. Arbetet kräver en god fysik därför har vi också fysisk träning på schemat ett pass i veckan. Utbildningen sker också genom praktiska uteprojekt på skolan.
Eftersom utbildningen är på Folkhögskola har vi också avbrott i studierna för exempelvis kulturella inslag och andra gemensamma föreläsningar och aktiviteter över kursgränserna.
Det ingår en dags praktik/vecka och utbildningen är starkt förankrad i arbetslivet. Det finns ett utbildningsråd med personal från skolan och fastighetsbranschen som samverkar och utvecklar utbildningen tillsammans.