Våren 2024, efter två år på Allmän kurs, gick Matilda ut med gymnasiebehörighet på fickan. Det gick med en mamma som inte slutade kämpa, med en inre övertygelse om vikten av gymnasiebehörighet och med en skolform som passade Matilda. Som gjorde att hon kunde växa.
Välkommen till Allmän kurs hybriden där du kan studera på grund- och gymnasienivå.
Allmän kurs vänder sig till dig som vill öka din bildning och/eller läsa in behörigheter för fortsatta studier eller jobb sök. Du läser allmänna ämnen som svenska, matematik, engelska, naturkunskap, religion, samhällskunskap och historia. Ämnesval och studietakt planeras efter dina mål och förutsättningar.
Allmän kurs hybriden innebär att din lärare undervisar från klassrummet på skolan. Som deltagare vid hybriden tar du del av dina studier, via digital teknik (Zoom), tillsammans med andra studerande som finns både på distans och fysiskt på skolan. Lektionerna är i realtid. Det betyder att du behöver kunna vara delaktig under lektionstid dvs. följa ett veckoschema som motsvarar din studietakt och vara online enligt det. Samtliga lektioner är obligatoriska.
Med hjälp av den digitala tekniken och konferenssystemet ZOOM kommer du kunna möta dina kurskompisar och lärare för genomgångar, samtal och diskussioner. Både enskilt och i grupp.
Studierna bedrivs på en nivå som motsvarar gymnasieskolans men dina studier kan också vara på en grundläggande nivå för att repetera eller fullborda grundskolan. Det är därför viktigt att du skickar betygskopior med din ansökan så att vi kan göra en bra planering för dig.
Studierna på motsvarande gymnasienivå kan leda till grundläggande behörighet för Yrkeshögskola eller Universitet och- högskolestudier.
Till de olika ämnena kommer du behöva köpa lektionsböcker. Information om det får du vid kursstart.
Ämnen som erbjuds och ger behörighet i motsvarande kurser
Vi tar hänsyn till vilka kurser du läst tidigare. Därför ser studieplanerna olika ut hos våra deltagare på Allmän kurs. Din tidigare studiebakgrund är viktig och något du kan tillgodoräkna dig. Det är därför viktigt att du skickar betygskopior med din ansökan så att vi kan göra en bra planering för dig. Vilka ämnen som du behöver läsa planerar du tillsammans med vår studievägledare.
- Svenska, grundskola
- Engelska, grundskola
- Matematik, grundskola
- Samhällskunskap, grundskola
- Svenska 1
- Svenska 2
- Svenska 3
- Engelska 5
- Engelska 6
- Matematik 1a
- Matematik 1b
- Matematik 2a
- Matematik 2b
- Naturkunskap 1a1
- Naturkunskap 1a2
- Religion 1
- Historia 1 (motsvarar 1a1 + 1a2)
- Samhällskunskap 1 (motsvarar 1a1 + 1a2)
- TEMA-arbete kommer även att finnas på schemat
Obs! För att din ansökan skall hanteras behöver du bifoga personbevis, tidigare studieintyg och/eller betyg.
Innan du ansöker. Gå in på vår hemsida och läs mer om Dina rättigheter på folkhögskola. Information hittar du under fliken: Skola och studier – Elevinformation – Dina rättigheter på folkhögskola