Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Under ditt andra år hos oss får du möjlighet att själv påverka din studieplan då du själv väljer vilka verkstäder du vill fördjupa dig i ytterligare. I de verkstäder du väljer att fördjupa dig i kommer du få möjlighet att arbeta i längre block än du gjorde i år 1.
Utöver valda verkstäder förekommer ett designblock, teoretiska block samt studiebesök. Målet är att du efter år 2 skall känna dig så pass trygg i ditt skapande att du kan söka vidare till utbildningar på högre nivå.
I samband med ansökan väljer du de verkstäder du vill ha som 6-9 veckors block samt ett reservalternativ. Konstskolan har verkstäder som måleri, skulptur, trä och metall, digital bild, foto, keramik, textil och textiltryck.
Obligatoriska moment år 2:
- Verkstads- och materialkunskap
- Utställning
- Personligt verkstadsval
- Teckning
- Eget arbete
- Projekt med eventuell studieresa
- Designblock
Folkbildning
Att studera på en folkhögskola innebär att du är här för att lära och utvecklas tillsammans med andra, där allas erfarenheter och kunskap tas till vara.
Stort fokus läggs därför på samarbete genom samtal och diskussioner i mindre grupper, du har även stor möjlighet att påverka kursinnehållet tillsammans med de andra deltagarna.
Deltagarna har även möjlighet att ingå i Deltagarrådet som tillsammans jobbar för deltagarnas bästa samt medverkar i planeringen av olika aktiviteter på folkhögskolan.
På folkhögskolan används därför begreppet ”deltagare” i stället för ”elev” för att synliggöra att du är här för att delta i ett gemensamt lärande på eget ansvar.