Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner
- Finns som profilkurs samt yrkesutbildning
- Gott om praktiskt arbete med både ljud och ljus
- Perfekt som grund för vidare studier
Ljudtekniker ger dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik, liveljud, scenljus, Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner, med mycket mera. Du får dessutom fördjupa dig inom en viss inriktning såsom liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud.
Utöver dina teoretiska studier får du även jobba med egna projekt samt rigga och mixa både ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilka kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter.
Och som deltagare i den här utbildningen kommer du även att få vara med skolans handledare och jobba på andra ställen där ljud behövs, så du kommer att få arbeta en hel del med ljudteknik på riktigt!
Utbildningen passar både dig som är allmänt intresserad av ljudteknik samt som förberedande utbildning inför högskolestudier eller yrkeslivet.
Om du behöver läsa in behörigheter kan du gärna ansöka till Allmän kurs med inriktning mot ljudteknik.
En gedigen helhet
Utbildningens första år, basåret, fokuserar på grunderna inom inte bara inspelning och liveljud utan även scenljus, vilket är mycket användbart när du jobbar med scenframträdanden. Du får även lära dig mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikteori, ellära, med mera.
Under andra året får du förstås fortsätta att arbeta med ljud, men nu får du dessutom möjlighet att fördjupa dig inom antingen liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud för att finslipa dina kunskaper litet extra.
Helheten är perfekt för dig som vill söka vidare till studier inom ljudteknik på t. ex. högskola eller helt enkelt ta klivet in i arbetslivet!
Använd det du lär dig
Utöver teoretiska studier kommer du även att få jobba praktiskt med att rigga och mixa ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilket kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter.
Och du kommer att få jobba med flera egna inspelningsprojekt! Höstens stora projekt är ett coverprojekt som går ut på att ”härma” ljudet på en inspelning där du agerar ljudtekniker och skolans musiker blir inspelade.
Praktiska erfarenheter
I utbildningen ingår fyra veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden.
Skolan hyr dessutom ut utrustning till olika event där du som deltagare tillsammans med skolans handledare sköter tekniken. Vi tycker det är viktigt att du som deltagare får möjlighet att ta del av så många riktiga jobb som möjligt!
Studior
Vi har tre professionella inspelningsstudior sammankopplade med fyra separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter.
Deltagarna på utbildningen har tillgång till lokalerna dygnet runt, förutsatt att man sköter sina studier dagtid.
Profilkurs eller yrkesutbildning?
Du väljer själv om du vill gå den här utbildningen som profilkurs eller eftergymnasial yrkesutbildning (“EGY”).
Profilkursen är en reguljär ett- till tvåårig heltidsutbildning inom ljudteknik som förbereder dig inför t. ex. högskola.
EGY består av exakt samma moment som profilkursen men innehåller dessutom extra ämnen som utöver högskola även förbereder dig inför ett yrkesliv som ljudtekniker.
Den kursansvarige ger dig närmare information om skillnaderna efter du blivit antagen, och då kan du välja vilken av dessa två nivåer du vill studera på. När du ansöker hamnar du automatiskt på profilkursen, men du kan alltså välja vilken nivå du faktiskt vill vara på efter du blivit antagen.
Skolan, boende och CSN
Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Ni på Ljudtekniker håller oftast till i ljud- och musikdelen av skolan. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.
Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.
Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.
Gemenskapen
Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!
Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?
Mer info
För mer info om utbildningarna, boende och Svefi som skola, besök gärna den här kursens sida på vår webbplats: www.svefi.net/ljudtekniker.
För Ljudteknik som allmän kurs, besök www.svefi.net/allman.