Rand har både gått Allmän kurs på plats och på distans. För henne har det betytt mycket att man fokuserar på deltagarens utveckling på folkhögskolan och inte vilket betyg den ska stämplas med.
Allmän kurs på distans med start i augusti 2024 är inställd
Skolan har beslutat att inte starta kursen eftersom den inte har tillräckligt många sökande som matchar utbildningens upplägg.
Alla som har ansökt eller antagits till kursen har fått ett meddelande med mer information till den e-postadress de ansökt med.
Hur fungerar distansstudier på Kävesta?
Allmän kurs - distans är en heltidsutbildning som ges under ett läsår. Du har schemalagd onlineundervisning varje dag, måndag till fredag 8.30 – 16.00. Utbildningen innehåller inga fysiska träffar.
Undervisningen är upplagd så att du har lektioner online i din klass och mindre grupper. För att klara studierna behöver du delta aktivit i diskussioner, redovisningar, övningar och grupparbeten.
Det förekommer även eget arbete med uppgifter och du förväntas ha regelbunden kontakt med dina lärare.
Som en del i undervisningen kan det även bli aktuellt att du på orten där du bor besöker ett museum, en teater, eller gör någon utomhusaktivitet.
Ämnen som ingår i utbildningen
Alla som studerar Allmän kurs – distans på Kävesta folkhögskola läser sju ämnen:
- Svenska
- Engelska
- Matematik
- Samhällskunskap
- Naturkunskap
- Religionskunskap
- Historia
Det innebär att du inte kan ”läsa upp” enstaka ämnen på samma sätt som hos Komvux. På Kävesta läser du alla ämnen, och om du redan är behörig i något ämne får du fortsätta utveckla och fördjupa dina kunskaper.
Antagning
För att kunna bli antagen till Allmän kurs – distans behöver du:
- Fylla 18 år samma år som du ansöker.
- Ha godkänd grundskola (Sv/SvA, Ma, Eng)
- Ha 1600 godkända poäng från gymnasiet eller motsvarande tid från Folkhögskola (det vill säga två godkända år)
- Ha godkänt i kursen SvA1 och Sv1.
Du ansöker digitalt genom Kävesta folkhögskolas hemsida. Förutom att skicka in ansökningsformuläret behöver du även göra en intervju. Därefter beslutar skolan om du blir antagen eller inte.