Innan Björn Jerbo gick en kurs på Nordiska folkhögskolan i visans konst spelade han mest gitarr på hemmaplan. Nu har han rest på gruppturné runt om i Norden och arrangerat sin egen solokonsert, med egna låtar. Snart är han redo att spela in sin första skiva.
Sjunga a capella i grupp
I en grupp med ca 6 röster sjunger vi mycket repertoar i ”Real Group-stil”, men testar på lite av varje. Du får ta ett stort eget ansvar och behöver kunna sjunga en stämma utan stöd från andra. Att sjunga utan andra instrument kräver lyhördhet för varandra, både röstmässigt, rytmiskt och dynamiskt. Utbildningen ger dig chansen att utveckla din sång ytterligare och dessutom dela det med andra! Att sjunga för publik är en viktig del i utvecklingen och ni får många tillfällen till detta, både på skolan och utanför.
Du bör vara van att sjunga i stämmor och kunna göra det självständigt. Notkunskaper är ett plus men inte ett måste.
Undervisningens upplägg
Året består av undervisningsveckor och fördjupnings/specialveckor. En vanlig undervisningsvecka har dessa ämnen:
-
Enskild undervisning i sång
-
Ensemblesång varje dag
-
Teori/ gehör
-
Kör
-
Ensembleledning
-
Gemensam lektion- där eleverna på Musiklinjen spelar upp för varandra
-
Mentorstid m.m.
Under fördjupningsveckorna förbereder vi konserter, fördjupar arbetet i ensemblen, har inspelningsprojekt och temadagar med hela skolan m.m.
Musiklinjens fyra inriktningar
1. Jazz & improvisation
2. Vokalgrupp
3. Singer- & Songwriter
4. Musikproduktion
Varför Musiklinjen på Liljeholmen?
- Möjlighet att utvecklas i din egen takt och fördjupa dig i den inriktning du valt.
- Engagerade och erfarna pedagoger ger dig hjälp med förberedelser för högre studier i musik, musikproduktion mm.
- Alla inriktningar har sitt profilämne varje dag.
- Gott om utrustning som står till kursdeltagarnas förfogande dygnet runt
- Stora möjligheter till samarbetsprojekt med kursdeltagare i andra inriktningar.
Musikutbildning med flera inriktningar
På Liljeholmens musiklinje finns ca 35 elever med olika inriktningar. Det är mycket vanligt att Singer-Songwriters gör konsert och/eller inspelningsprojekt med elever från såväl musikproduktion, ensemblemusiker eller vokal inriktning. Det finns dessutom stora möjligheter till samarbete och utbyte med skolans övriga kursdeltagare.
Vårt läsår består av vanliga undervisningsveckor men även fördjupnings/specialveckor där det ordinarie schemat bryts. Det kan vara kompositionsprojekt, inspelningsprojekt, konsertprojekt, skolresa, temadagar om miljö och rättvisa för hela skolan för att nämna några.
Utrustning och lokaler
På skolan finns tillgång till många bra lokaler för undervisning, ensemble, inspelning, övningsrum mm. dygnet runt! Varje inriktning har sina "hemlokaler", där du har företräde till bokning utanför schemalagd tid. Övriga lokaler bokas fritt av alla. För konserter har vi flera lämpliga lokaler beroende på musik och sammanhang.
Alla undervisnings- och ensemblesalar är utrustade med flygel eller piano (akustiskt eller digitalt). I aulan finns även en orgel i barockstil samt en cembalo av enklare slag. I ensemblesalarna finns PA och komplett backline.
Antagningsprov
Du som söker till Musiklinjen blir kallad till antagningsprov. Antagningsprovet innehåller olika moment för de olika inriktningarna. Mer information finns på hemsidan.