Musiklinje folkmusik

Ansökan stängd
Skola:
Lunnevads folkhögskola
Plats:
Vikingstad - Östergötlands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2024 - 6 jun 2025

Kostnader: Förbrukningsavgiften är 75 kr/vecka. Detta är en avgift samtliga deltagare betalar för att bidra till gemensamma kostnader.

Kontakt: Per Eckerbom

Telefon: 073 061 10 19

E-post:
per.eckerbom@lunnevad.se

På folkmusikinriktningen får du spela mycket ensemble. Vi lägger tonvikten på nordisk folkmusik, men du får även möjlighet att spela musik från andra delar av världen.

Musik på Lunnevad

Utvecklas både musikaliskt och personligt

Lunnevads musiklinje erbjuder dig en stimulerande miljö där du har förutsättningar att utvecklas både musikaliskt och personligt. Skolan har gott om rep- och övningsrum, vilket gör att du har stora möjligheter att utvecklas på ditt instrument och att bli en rutinerad ensemblemusiker. I den kreativa miljön på Lunnevad kan du också lyssna på konserter med musik från alla våra inriktningar. Under året jobbar inriktningarna tillsammans i flera olika projekt. De stora möjligheterna att möta annan musik i närbild, och även deltagare från våra andra linjer, är både inspirerande och utvecklande.

Delar av kursens innehåll

Vi har ett samarbete med Folkmusikfestivalen i Norrköping där vi ger vår första konsert under hösten. Dessutom har vi regelbundna framträdanden på skolan och ett antal spelningar i Linköping med omnejd. Under vecka 4 har vi repvecka och vecka 5 åker alla på turné. Du planerar upplägg, turnérutt och väljer musik tillsammans med de andra i din turnégrupp. I slutet av andra studieåret får du tillsammans med dina kurskamrater göra din examenskonsert.

Kursbeskrivning 

Huvudinstrument alla inriktningar
På lektionerna jobbar vi med grundläggande teknik, tonbildning och musikaliskt uttryck. Du får också grundläggande kunskaper i din genres specifika musikaliska språk. Vi arbetar med också med ergonomi och övningsteknik. Lektionerna är individuellt utformade med utgångspunkt från din nivå och dina mål.

Biinstrument alla inriktningar
Inga förkunskaper krävs. Lektionerna utformas i samråd med din lärare.

Musikaliskt hantverk alla inriktningar
Här jobbar vi med att förbättra gehöret samt lär oss den musikteori som är nödvändig för att fungera som musiker i en ensemble; grundläggande musiklära såväl som arrangering. Vi jobbar i grupper om 1-5 deltagare, gruppsammansättningen baseras på din poäng vid teori- och gehörsprovet under antagningsveckan.

Tillvalsämnen alla inriktningar

Ensembleledning
I ämnet ensembleledning lär vi oss om hur och på vilket sätt vi kommunicerar musik i en ensemblesituation både från ledarposition och som musiker.
Du får lära dig att leda en grupp från olika positioner: som instruktör, som spelande ledare och som dirigent.
Vi lär oss repetitionsteknik och att välja repertoar.
Ämnet innehåller följande tekniska moment:
Taktering i alla taktarter, start, stopp, gestik, insatser, fermater, periodisering, tempoförändringar och dynamik mm.

Kammarkör
Kammarkör syftar till att praktiskt öva och utveckla musikalisk medvetenhet, sammusicerande, förmågan att lyssna såväl som att uttrycka sig musikaliskt. Vi arbetar med en blandad repertoar för att bidra till en ökad förståelse av den klassiska musikens framförande, tekniker, historia, struktur och tradition. Repertoaren och repetitionerna planeras ur både pedagogiska-, sceniska-, ergonomiska- och musikaliska aspekter med sikte på ett flertal konsertframföranden under året. Detta för att undervisningen ska bli så verklighetsankuten som möjligt.

Laptop-ensemble
Vi arbetar med datorn som instrument och utforskar nya sätt att musicera tillsammans. Inga förkunskaper krävs, men nyfikenhet och ett öppet sinne för vad som räknas som musik är positivt.

Folkmusikensemble för jazz- och klassiska musiker
På lektionerna får du testa på att musicera inom folkmusikgenren. Du tränar upp ditt gehör och får samtidigt en inblick i den nordiska folkmusiken och hur man kan arrangera den.

Jazzimprovisation för klassiska- och folkmusikmusiker
Här får du lära dig att improvisera på olika typer av jazzlåtar. Vi lär oss känna igen harmonier utifrån låtarnas melodier och improviserar så småningom på gehör! Vi provar även lite olika sätt att förhålla oss till improviserandet exvis, rytmiskt, melodiskt och harmoniskt. Här jobbas det också mycket med melodispel och inhämtande av jazzfrasering generellt.

Det är en prova-på-kurs så intresse är viktigare än förkunskaper.

Folkmusikinriktning

Arrangering
På lektionerna lär du dig improvisera inom folkmusikgengren och sedan praktiskt prova ditt arrangemang tillsammans med dina klasskamrater.

Folkmusiklyssning
På lektionerna lyssnar och analyserar vi folkmusik från olika tidsåldrar och platser. Ämnet innehåller även en del musikhistoria.

Repertoarspel
På lektionerna lär du dig låtar från olika delar av Norden.

Ensemble
På lektionerna arbetar du tillsammans med dina klasskamrater och lärare fram arrangemang på olika låttyper inom genren. Vi går igenom olika arbetssätt och tekniker för att få din ensemble att låta och fungera så bra som möjligt. I folkmusikensemble får du även möta gästlärare och årets Artist in residence. Mycket av det du gör på ensemblen utmynnar sedan i konserter på och utanför skolan.

Gemensam lektion
På lektionerna får du träna på att spela upp det du jobbar med för dina klasskamrater. Ibland solo och ibland som grupp. Vi tränar på att spela inför folk och på att ta och ge konstruktiv kritik.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • Att utveckla deltagarnas förståelse, teknik och förmåga att uttrycka sig konstnärligt inom musik.

  • Att ge en bra grund för studier på högskola, ett framtida arbete eller en meningsfull och aktiv fritid inom musiksektorn.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.lunnevad.se/utbildningar/musik/folkmusik

Jag fick skapa och utveckla mitt personliga uttryck.

Innan Björn Jerbo gick en kurs på Nordiska folkhögskolan i visans konst spelade han mest gitarr på hemmaplan. Nu har han rest på gruppturné runt om i Norden och arrangerat sin egen solokonsert, med egna låtar. Snart är han redo att spela in sin första skiva.

Läs hela artikeln

Lunnevads folkhögskola

Lunnevads folkhögskola har en estetisk profil. Det både hörs och känns när man närmar sig skolan. Storband, kammarkör, folkmusik, balett, street, skulptur och grafik är några exempel på vad de studerande på skolans speciallinjer förkovrar sig i. Lärarna på dessa linjer är också verksamma som professionella musiker, konstnärer och dansare vilket innebär en hög kvalitet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Lunnevads folkhögskola

583 92 Vikingstad

Telefon: 013-23 49 00
E-post: info@lunnevad.se
Webbadress: https://www.lunnevad.se/