Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.
Kursen ges på heltid och på gymnasienivå och är CSN-berättigad. Vi ses sex gånger under läsåret på plats – all övrig tid ses vi på nätet där vi har lektioner, övningar och diskussionsgrupper. Närvaro är obligatoriskt både på de digitala lektionerna och de fysiska träffarna.
Kursen kräver att du har en dator med kamera, ljud, mikrofon samt god internetuppkoppling.
Upplägg
Kursens är uppdelad i block, där varje block innehåller föreläsningar, skrivövningar, läsning och textsamtal. Tillsammans skriver vi oss genom olika skönlitterära genrer, gör skrivövningar, tränar språkriktighet, fördjupar oss i andras och varandras texter, samt jobbar med textrespons och läsgrupper. Givetvis finns det utrymme för eget skrivande. Gruppens engagemang och intressen kommer att kunna styra innehållet i kursen till viss del.
Under läsåret har vi även författarbesök – både på plats och digitalt, och under vårterminen arbetar vi med ett eget längre skrivprojekt, som vi kommer att ge ut i en antologi.
Vem kan söka?
Kursen riktar sig till dig som är intresserad av att skriva – antingen är du helt ny på att skriva, eller så har du skrivit innan men vill ta chansen att göra det på heltid och tillsammans med andra.
Kursen riktar sig inte till redan etablerade författare eller dig som enbart vill arbeta med ett eget, redan påbörjat projekt på heltid.
Träffar
Vi träffas alltså på Marieborgs folkhögskola i Norrköping vid sex tillfällen, alltid tisdag förmiddag till onsdag eftermiddag. Räkna med övernattning i Norrköping tisdag – onsdag (skolan står ej för boende). Mellan träffarna har vi våra digitala lektioner, läs- och responsgrupper.
Höst- och vårterminens träffar 2023/2024
Augusti 22-23 Uppstart och introduktion till lärplattformen och prosablocket.
Oktober 24-25 Barn och ungdomslitteratur + mitterminssamtal
December 5-6 Poesi
Februari 13-14 Att skriva för att påverka
Mars 19-20 Eget projekt
Maj 7-8 Eget projekt & färdigställande av antologi
Arbetsblock
Under läsåret kommer vi att jobba med olika skönlitterära block, de flesta med avstamp i prosan. Tanken är att deltagarna ska få en så bred kunskap som möjligt om olika typer av skrivande. Dels för att utmanas, men även för att komma framåt i sitt eget skrivande.
Vi kommer att arbeta med följande block under läsåret:
Prosa -T.ex. noveller, genrelitteratur, barn- och ungdomslitteratur, att skriva för ljud etc.
Poesi – läsa och skriva olika typer av poesi och lyrik
Att skriva för att påverka – olika former av journalistiskt skrivande
Branschkunskap och det fortsatta skrivandet – Hur funkar förlagsbranschen? Hur går en utgivning till? Hur går jag vidare härifrån? etc.
Sista ansökningsdag
12:e april 2024
Ekonomi
"Undervisningen är kostnadsfri men skolan tar ut en serviceavgift för försäkringar och allmän service. Avgiften är 1000 kronor per termin för heltidsstudier och 500 kronor per termin för halvtidsstudier.”