Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.
Kursen är helt individanpassad och möter dig där just du befinner dig – oavsett om du vill lära dig grunderna eller om du redan är yrkesverksam och vill ha coachning under pågående arbete.
Studierna är på distans, vilket ger möjlighet att arbeta samtidigt. Under 1-4 terminer arbetar du med monologer och dialoger utifrån naturalistiska gestaltningsmetoder och filmskådespelartekniker i syfte att skapa ett autentiskt uttryck.
Kursen har två platsträffar förlagda vid veckoslut. Distansövningarna handlar till största del om monologuppgifter och skådespelarens kamerateknik, medan platsträffarna ger möjlighet att arbeta med dialoger.
Platsträffar höstterminen:
Termin 1: Onsdagar 19:00-21:00, helgträffar veckorna 40 & 47
Termin 2: Tisdagar 19:00-21:00, helgträffar veckorna 41 & 50
"Observera att du måste ordna med boende själv i samband med platsträffarna."
Kurstart: augusti 2024
Sista ansökningsdag: ANSÖKAN ÖPPEN!
Studieekonomi: Kursen är CSN-berättigad och bedrivs på gymnasienivå. Undervisningen är kostnadsfri, dock tar skolan ut en serviceavgift på 500:- per termin.
Kursinnehåll
- Olika naturalistiska gestaltnings- och analysmetoder, som Stanislavskij, Meisner och Chubbuck.
- Grundläggande videoproduktion, bland annat: vinklar, bildutsnitt, ljud och ljus.
- Filmskådespelarteknik: rörelseanpassning, tonträff, blick, röst och tal.
Kursinnehåll
- Olika naturalistiska gestaltnings- och analysmetoder, som Stanislavskij, Meisner och Chubbuck.
- Grundläggande videoproduktion, bland annat: vinklar, bildutsnitt, ljud och ljus.
- Filmskådespelarteknik: rörelseanpassning, tonträff, blick, röst och tal.
Lärare
Magnus Palm
Magnus Palm är har en kandidatexamen i skådespeleri med regimodul från Kingston University i London. Han har arbetat som skådespelare över 20 år och har även studerat bland annat videoproduktion, filmvetenskap, samt drama- och teaterpedagogik. Han har också översatt boken Skådespelarkonsten, som är en grundbok i skådespeleri vid flertalet teaterhögskolor.
Kajsa Haavikko Leksell – Huvudlärare scenframställning och röstskådespeleri
Kajsa Haavikko Leksell är legitimerad teaterlärare och teaterpedagog utbildad vid Örebro universitet. Hon har mångårig erfarenhet som pedagog och varit yrkesverksam skådespelare och röstskådespelare. Kajsa har också studerat litteraturvetenskap, ledarskap och kreativ pedagogik.
Deltagaromdöme
“Med sin oerhörda fingertoppskänsla hjälper Magnus dig med vad just du behöver! Han har coachat mig vid åtskilliga auditions, vilket bland annat gett mig roller i SVT-produktioner och större reklamuppdrag.” - Viktor Larsson