Kulturvårdarlinjen - distans

Ansökan stängd
Skola:
Vadstena folkhögskola
Plats:
Vadstena - Östergötlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att studera på folkhögskola ska du fylla minst 18 år det år studierna påbörjas. Förkunskaper: Fullständiga grundskolebetyg och goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 14 aug 2024 - 5 jun 2025

Träffar:
8 obligatoriska träffar

Plats för kursen: Distans med närträffar

Kostnader: Du bekostar läromedel, en terminsavgift, förbrukningsmaterial och gemensamma måltider. Vid boende på internat vid närträffar tillkommer boendekostnad.

Kontakt: Lotta Rehn

Telefon: 076-797 05 10

E-post:
lotta.rehn@vadstenafolkhogskola.se

Vill du arbeta med kulturvård och föra kulturarvet vidare? Då är det här kursen för dig!

Kulturvårdarlinjen är en ettårig utbildning på halvfart som vänder sig till dig som redan idag arbetar inom kyrkan, som anställd eller förtroendevald eller till dig som har ett starkt intresse av kulturvård.

I kreativ, lugn och vacker miljö med tillgång till textillinjens och hantverkslinjens lokaler och utrustning varvar vi teori och praktik, kunskaper och färdigheter. Du ökar dina kunskaper inom kyrkohistoria, den textila kulturskatten, folkkonstens framväxt, kulturträdgårdar, trädgårdsskötsel utifrån ett kulturvårdarperspektiv, stilhistoria, projektledning och kulturmiljölagen. Praktiskt kommer du att prova på olika hantverkstekniker och lära känna materialet, vård av textil, spetsar, linberedning, träådring, glas och sten, bildhuggeri, förgyllning, trädgårdsplanering och trädgårdsskötsel. Undervisningen sker på svenska.

Vid 8 tillfällen (s k närträffar) möts vi på skolan för gemensamma studier. Mellan träffarna studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt.

Efter avslutad kurs har du en ökad förståelse för kulturvård och kulturarvet i nutid och inom historien och kyrkohistorien. Du har praktiska färdigheter för olika hantverk och trädgårdsskötsel.

Exempel från kursplanen 

  • Byggnadshistoria
  • Konsthistoria - föremål och design
  • Stil och epoker
  • Juridik - Kyrkoordningen, Kulturmiljölagen, Dokumentation
  • Restaurering
  • Föremålens material och tekniker i ex trä, sten, glas , smide, textilvård
  • Projektledning
  • Studiebesök

Ytterligare teoretiska kurser

  • Stilhistoria
  • Hantverkets utveckling

Fler kurser inom: Hantverk Kultur

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Vadstena folkhögskola

 

Här finner du en lugn, vacker och historisk inspirationskälla. En mötesplats vid Vätterns strand med fina förutsättningar för studiero och lärande. Här finns kreativa och skapande miljöer samt kurser med en mängd olika inriktningar. Här finns också konferensmöjlighet, restaurang och vandrarhem plus. Vi vill verka för mångfald, integrering, gemenskap, kreativitet och ett livslångt lärande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vadstena folkhögskola
Lasarettsgatan 9
592 30 Vadstena

Telefon: 0143-157 00
E-post: info@vadstenafolkhogskola.se
Webbadress: https://www.vadstenafolkhogskola.se/