Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Kulturvårdarlinjen är en ettårig utbildning på halvfart som vänder sig till dig som redan idag arbetar inom kyrkan, som anställd eller förtroendevald eller till dig som har ett starkt intresse av kulturvård.
I kreativ, lugn och vacker miljö med tillgång till textillinjens och hantverkslinjens lokaler och utrustning varvar vi teori och praktik, kunskaper och färdigheter. Du ökar dina kunskaper inom kyrkohistoria, den textila kulturskatten, folkkonstens framväxt, kulturträdgårdar, trädgårdsskötsel utifrån ett kulturvårdarperspektiv, stilhistoria, projektledning och kulturmiljölagen. Praktiskt kommer du att prova på olika hantverkstekniker och lära känna materialet, vård av textil, spetsar, linberedning, träådring, glas och sten, bildhuggeri, förgyllning, trädgårdsplanering och trädgårdsskötsel. Undervisningen sker på svenska.
Vid 8 tillfällen (s k närträffar) möts vi på skolan för gemensamma studier. Mellan träffarna studerar du på egen hand och arbetar tillsammans med dina kurskamrater och lärare digitalt.
Efter avslutad kurs har du en ökad förståelse för kulturvård och kulturarvet i nutid och inom historien och kyrkohistorien. Du har praktiska färdigheter för olika hantverk och trädgårdsskötsel.
Exempel från kursplanen
- Byggnadshistoria
- Konsthistoria - föremål och design
- Stil och epoker
- Juridik - Kyrkoordningen, Kulturmiljölagen, Dokumentation
- Restaurering
- Föremålens material och tekniker i ex trä, sten, glas , smide, textilvård
- Projektledning
- Studiebesök
Ytterligare teoretiska kurser
- Stilhistoria
- Hantverkets utveckling