Said, Malin, Albin och Sanna läser till socialpedagoger på Sommenbygdens folkhögskola. Att de fyra klasskamraterna är engagerade i att göra skillnad i samhället finns det inga tvivel om. Och arbetsplatserna och möjligheterna är många.
Det är en processinriktad utbildning, vilket innebär att kunna koppla samman teori, praktik och erfarenhet. Utbildningen lägger fokus på att utveckla följande förmågor: empati, kommunikation, pedagogik och samarbete.
Utbildningen har följande övergripande innehåll:
Pedagogik - socialpedagogisk teori och praxis. Sociologi – förklara och förstå människor, grupper och samhälle. Psykosociala behandlingsmetoder. Psykologi - grunderna i ämnet. Neuropsykiatriska funktionsvariationer såsom ADHD, ADD m fl. Missbruk och beroende – olika sätt att se på missbruk och beroende. Behandlingsarbete – kunskaper i att organisera, planera, dokumentera och följa upp olika insatser. Aktuella metoder inom behandling. Kunskaper om lagar och styrdokument. Hälsopedagogik – hälsofrämjande arbete. Samtalsmetodik – kunskap om olika metoder och praktisk träning i samtalsmetodik. Facklig utbildning – kunskaper i att främja en god arbetsmiljö. Arbetsgruppens psykologi och behandlarens yrkesroll. Kunskapsteori och vetenskaplig rapportskrivning.
Lärande i arbete
Arbetsplatsförlagd praktik 10 veckor per läsår, med handledning och specifika uppgifter utformade för att sammanfoga praktik och teori. Praktikplatsen ska vara utformad så att du ges erfarenhet från socialt arbete.
Som socialpedagog kommer du att arbeta med olika utsatta grupper i samhället och arbetet handlar mycket om att finnas där för människor genom samtal och stöttning.
Du kan arbeta inom missbruksvården, med barn och ungdomar som behöver extra stöd, med interner i form av samtal och stöttning, människor som utsatt för olika former av brott eller är i annat behov av hjälp och stöd på något sätt.
Du kan också arbeta samordnande som socialpedagog på skola eller förebyggande inom tillexempel socialtjänsten.