Kursbeskrivning
”Starta eget” är en folkhögskolekurs där deltagaren ges möjlighet att fördjupa sig i entreprenörskap och företagande genom och med hjälp av folkhögskolepedagogiken. Kursen är på helfart och sträcker sig under en termin, detta för att du ska få tillräckliga färdigheter för att prova dig fram, nätverka, reflektera samt omsätta dina nya kunskaper i praktiken.
Vi strävar efter att ge deltagarna rätt verktyg för att starta eget företag eller projekt samtidigt som den personliga utvecklingen får utrymme. Efter avslutad kurs har deltagaren förvärvat kunskaper om starta eget-processen, allt från idéstadiet till finansiering, juridik, kommunikation och förhandling, marknadsföring samt ekonomi och redovisning. Dessutom kommer deltagaren att ha utvecklat personliga egenskaper som behövs i ett framgångsrikt entreprenörskap. Kursen syftar till att ge grundläggande färdigheter inom de olika delmomenten för att rusta deltagaren med kunskaper om vilka processer man följer för att omvandla idé till verklighet.
Kursinnehåll
Kreativitet och idéutveckling
Marknadsföring
Företagsekonomi, finansiering, redovisning och bokföring
Administration och juridik
Kommunikation, pedagogik och förhandling
Din egen och företagets arbetsmiljö
Ledarskap
Svenska modellen
Hållbar utveckling
Nätverkets betydelse
Projektarbete
Syfte
Kursens syfte är att ge deltagaren kunskaper för att starta eget företag eller att driva ett projekt. Kursen ska också leda till att utveckla förståelse för entreprenörskapets betydelse för samhällsutvecklingen.
Arbetssätt
Undervisning genomförs på distans med fjärrundervisning enligt fastlagt schema (fyra timmar i snitt per dag). Med hjälp av varierade pedagogiska metoder tränas deltagarnas kunskaper, färdigheter och kompetenser. Vår pedagogik bygger på gemenskap, sammanhållning och aktivt deltagande och passar dig som vill utvecklas, växa och vara en del av det gemensamma lärandet.
På folkhögskola utgår lärandet från deltagarnas behov, förkunskaper och erfarenheter. Du är själv med och påverkar din utbildning. Samtalet och ditt aktiva deltagande i gruppen är en av grundpelarna i folkhögskolans pedagogik. Gruppsamtal, individuellt arbete, diskussioner i par, små- och storgrupper, reflektioner, föreläsningar, gästföreläsningar, skriftligt och muntligt, teori och praktik, praktiska uppgifter och projekt i olika former är några av inslagen på en folkhögskolekurs.