Eftersom jag inte alls kommer ifrån den här världen var det jättebra hantverksmässigt att jag hade gått en teaterfolkhögskola innan jag gick på teaterhögskolan, säger skådespelerskan Amanda Jansson. Foto: Oskar Laring & Matilda Källström
Som ljud-, ljus- och scentekniker är du först och sist på plats. Du arbetar bakom scenen för att ljus, ljud, video, riggning, planering och logistik ska fungera när det är dags för föreställning. Under framträdandet sköter du bildmixrar, ljud- och/eller ljusprogrammering. Som ljus-, ljud- eller scentekniker är du en projektledare som ser du till att allt flyter på som det ska enligt planeringen. Du löser problem och ser till att alla dekorelement är på rätt plats vid rätt tillfälle. Du utgår från producentens kravspecifikation, regissörens manus, ljusmästarens-/eller ljuddesignerns ritningar och ansvarar för att allt sker säkert och medverkar aktivt i riskbedömningar. Du jobbar i ett stort kreativt team av olika kompetenser och med artister från hela världen. Det är ett spännande, omväxlande och stimulerande arbete.
En yrkeshögskoleutbildning varvar det teoretiska med en stor del praktisk verklighetsförankring. I samtliga delkurser kan undervisning på engelska förekomma, som förberedelse för en yrkesroll där engelskan är ett gemensamt språk för arbete med kollegor och artister från olika delar av världen.
Utbildningen sker på Eslövs folkhögskola i lokaler med modern scenteknisk utrustning, en professionell inspelningsstudio, samt en rymlig ateljé. Flera gånger per termin har våra musikal- och låtskrivarlinjer konserter, föreställningar och mindre turnéer. Du kommer kontinuerligt få använda dina kunskaper och färdigheter för att skapa scentekniska lösningar, ljus- och ljudsättning för dessa, i samarbete med deltagarna på de andra utbildningarna.
Utbildning kommer även att förläggas på olika teatrar och scener runt om i Skåne.