Behzad ville kombinera sina erfarenheter som journalist med nya kunskaper och sökte en kurs om migration och social hållbarhet. Nu driver han en podcast som riktar sig till persisktalande och sänder ett program i lokalradio. Han vill underlätta för människor att kunna delta i samhället på ett aktivt sätt.
Det du behöver är, en vilja att utvecklas och bli den bästa student du kan bli. Du bör ha, eller vilja få, god självdisciplin och delta aktivt i undervisningen. Vi arbetar med samtalet som grund och under kursen kommer du att träna dina förmågor att diskutera och reflektera kring det som studeras.
Målet är att du ska börja på universitet eller högskola och känna att du förstår hur studier där fungerar, hur du ska tänka och arbeta. Men också att du fått en insikt i hur du själv fungerar, hur din studieteknik ser ut.
På Fridhem finns ett stort internat och vi prioriterar deltagare som bor på internatet. För många är det ett första steg till större självständighet, att flytta hemifrån och ta större eget ansvar för sitt boende.
OM INRIKTNINGEN
På den högskoleförberedande inriktningen får du möjlighet att fördjupa dig i:
- Akademiskt skrivande av olika typer av texter
- Informationssökning och bearbetning
- Källkritik och vetenskapsteori
- Muntlig presentation
- Kommunikation
- Projektarbete
- Högskoleprovets olika delar
- Studieteknik
- Skönlitterära texter och hur dessa kan analyseras
Under höstterminen arbetar vi med korta texter för att träna skrivande, vetenskapligt tänkande, kritiskt tänkande. Vi arbetar också med muntliga uppgifter, både för att träna den retoriska förmågan men också för att träna att informera och argumentera. En del av terminen ägnas högskoleprovet.
Under vårterminen gör vi en hemtenta med ett litterärt tema. Därefter finns ytterligare möjlighet att träna på högskoleprovet innan terminen avslutas med en längre uppsats med opponering.
På Allmän kurs med Högskoleförberedande inriktning arbetar du med inriktningen en och en halv dag i veckan och den andra tiden ägnar du åt ämnesstudier i de ämnen du saknar från gymnasiet eller ämnen du är intresserad av. Du som börjar studera i januari kan få behörighet för att börja studera på högskola tidigast hösten nätskommande år.
LÄRARE
Kontaktlärare Anders Clevestad, anders.clevestad@fridhemsfolkhogskola.se
Helena Plato Lundström, helena.plato.lundstrom@fridhemsfolkhogskola.se
Biträdande rektor Anders Vestergåd, anders.vetergard@fridhemsfolkhogskola.se
Reception: info@fridhemsfolkhogskola.se