Lovisa Persson har läst två kurser inom sång och musik på Högalids folkhögskola. Förutom att lära sig att spela flera instrument och förstå musikens byggstenar, menar hon att hon har blivit modigare och mer autentisk.
Blir du glad av att höra fågelkvitter? Forskning har visat att fågelkvitter kan reducera ångest och ge själslig ro. Naturupplevelser ger avkoppling och nya krafter och kan göra underverk för stress och depression. Naturen har i urminnes tider varit inspirationskälla till att skapa musik. Musik har en stark förmåga att påverka sinnena, till att ge tröst och skapa mening. Sång ger oss dessutom naturlig kontakt med andningen, som lätt blockeras när vi är under press.
På den här kursen får du möjlighet att sänka tempot och samtidigt få inspiration och livsglädje av sång, musik och promenader i omgivningarna. Deltagarna kommer lära sig att använda sång som en naturlig del av livet, och bli medvetna om sångens kraft och positiva inverkan på mental hälsa. På kursen tillämpar vi ett utforskande förhållningssätt till oss själva och omgivningen, och utforskar ljudlandskap och klanger. Vi undervisar i lugn takt, så att alla kan hänga med.
Vi har valt ut vackra och roliga melodier med texter från olika länder, och vi sjunger sångerna på originalspråk. Utgångspunkten kommer att vara bruksmusik, och vi kommer prata om vad som sker i kroppen när vi sjunger. Varje eftermiddag avslutas med en vaggvisa.
Det krävs inga förkunskaper för att vara med på kursen, vi anpassar nivå och utmaningar utifrån deltagarnas förkunskaper. Passar alla vuxna som är sångsugna.
Kursledare är Line Arstad Djurberg och Sylvelin Hege Sevilhaug
Line är sångcoach och arbetar också med stressförebyggande grupp-och organisationsutveckling och psykosocial arbetsmiljö, utifrån sambandet mellan kultur och hälsa. Hon arbetar huvudsakligen med röst och sång. Eftersom hon har ett stort intresse för musiken i kroppen har hon också gått kurser i danshälsa. Lyhördhet och inkännande har blivit viktiga faktorer i hennes undervisning för att skapa ett tryggt klimat, något som är viktigt för sångutvecklingen. Från tidigare internationellt yrkesliv är hon van vid att möta människor från varierande miljöer och har lång erfarenhet med att jobba med fysisk och psykosocial arbetsmiljö, både i Sverige och utomlands.
Sylvelin arbetar med lärande och utbyte, med särskilt intresse för musik och kreativitet. Utifrån sina studier i kognitiv musikvetenskap, musik och hälsa, jojk och pedagogik är hon fascinerad av vad som sker i hjärnan när vi spelar eller lyssnar till musik, när vi är kreativa och i lärande. Hon jobbar med berättarkonserter och kulturturer ute i naturen, kreativitetskurser, hjärnträningsövningar och utveckling av pedagogiska escape-spel. Hon har en bakgrund som civilingenjör, och har jobbat med forskning och teknologiutveckling i processindustrin och som lektor i gymnasiet. Hon spelar flera instrument, bland annat traditionsinstrument som t ex lur, gethorn och flöjter.