Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.
Kursen Byggnadsvård ger både praktiska och teoretiska grundkunskaper inom området byggnads- och landskapsvård. Äldre hus är ofta tätt knutna till det närliggande landskapet och båda dessa delar är lika viktiga att bevara. Utbildningen vänder sig till dig som vill prova på äldre tiders hantverk och vill leva hållbart där återbruk är en naturlig del av livet. Kursen kan också vara en ingång till en längre hantverksutbildning, eller så bara älskar du gamla hus!
Under utbildningen varvas teoretiska och praktiska moment för att ge känsla för material och tekniker. Genom studiebesök och övningar tillsammans med kunniga hantverkare utvecklas deltagarnas praktiska kunskaper.
Beskrivning
En byggnad och dess omgivning är ett kulturarv. Äldre hus är byggda för att hålla så länge som möjligt med de material som fanns tillgängliga. De bär även spår av äldre tiders användning och av de människor som levt här före oss. Med kunskap om material och metoder kan vi leva upp till det krav på förvaltarskap som detta innebär. Samtidigt är dessa material och tekniker ofta fördelaktiga även idag, både estetiskt, ekonomiskt och hälsomässigt. Återbruk och återanvändning av material är med detta synsätt en självklarhet.
Under kursen varvas byggnads- och landskapsvård efter årets växlingar. Vid varje nytt moment ingår hantering och vård av verktyg som en viktig del. Under sensommaren studeras kulturlandskapets historiska utveckling med ängsslåtter och studier av gamla trädgårdar. Parallellt arbetar vi med olika typer av tak och fasader. Framåt hösten går vi vidare med murning, putsning och studerar olika uppvärmningssystem. Under vintern arbetar vi med byggnaders insida och olika tekniker som används där.
Genom hela kursen tas teori upp parallellt med praktiska övningar men under vintern passar vi på att lite djupare gå in på byggnads- och landskapshistoria, sätta oss in i de regelverk som styr arbete i gamla miljöer.Formulärets nederkant
Riktigt bra virke avverkas vintertid och därför är vårvintern tiden för sågning och förädling av timmer. Till vårens traditionella arbetsuppgifter hör också översyn av hägnader och vi tränar på att bygga och reparera hägnader i både trä och sten. Under de underbara vårdagarna kan vi åter arbeta med byggnaders utsida och förutom fasader arbetar vi med tex dörrar och fönster. Våren är även en tid för studiebesök till olika typer av bebyggelse och landskap.