Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Hälsocoachutbildningen på Munka folkhögskola är en yrkesinriktad utbildning.
Vi är stolta över att erbjuda en hälsoutbildning på 3 terminer, där den sista terminen ges på distans. Hos oss läser du en bred och innehållsrik utbildning som ger dig färdigheter, kunskaper och kompetens till att möta det ökade behovet inom hälsobranschen. Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta med att motivera andra till en hälsosam och hållbar livsstil och ger dig verktyg till att arbeta med hälsocoaching för individ och grupp.
Kursinnehåll
Utbildningen är uppbyggd kring tre huvudsakliga ämnesområden: kost, träning och beteendevetenskap.
Inom varje ämnesområde läser du flera delkurser som förbereder dig för arbete inom hälsobranschen. Några exempel på delkurser är Anatomi, Fysisk aktivitets- och träningslära, Motivationspsykologi, Kost och näringslära, Hälsa ur ett evolutionärt perspektiv, Samtal och coaching, Stressproblematik och återhämtning samt Massage. En specifik beteendevetenskaplig kompetens inom hälsopsykologi, samtalsmetodik och coaching samt stress och återhämtning har en framträdande roll i utbildningen.
Efter avslutad utbildning här hos oss på Munka folkhögskola kan du arbeta i olika yrkesroller i hälsobranschen, till exempel som personlig tränare, kostrådgivare och massör.
Under din sista termin har du möjlighet att individuellt välja vissa kursmoment, exempelvis certifiering som personlig tränare, praktik, klimakteriecoach och kursen Första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA).
Som en röd tråd i samtliga delkurser och ämnen löper en inriktning på coaching som metod för beteendeförändring. Du ges goda möjligheter att utvecklas som ledare och inspiratör. Du får övning i att göra muntliga presentationer, leda grupper samt coacha individer i att utveckla sin hälsa. Vi tillämpar ett undersökande arbetssätt, som ger utrymme för reflektion och analys av förvärvade kunskaper och erfarenheter. Utbildningen ger möjligheter att öva upp förmågan till analys och kritisk granskning av olika tränings-och kosttrender, dieter och forskning.