Som utbildad undersköterska kommer du att ha en bred och efterfrågad kompetens inom ett flertal olika yrkesområden inom vården. Utbildningen är två år lång och bygger på och motsvarar den utbildning som erbjuds på gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram och följer samma uppbyggnad som Skolverkets yrkespaket.
Efter fullgjord utbildning har du möjlighet att arbeta på sjukhus, på vårdcentral, inom hemtjänsten, med personer med funktionsvariationer, på äldreboende samt inom psykiatrin. Dina arbetsuppgifter kommer att vara varierande och kan exempelvis innebära allt från att lägga om sår, hjälp med personlig hygien, ledsagning och att ge mat och medicin till administration och stöd och hjälp med hushållsuppgifter.
Utbildningen kommer att leda till en utvecklad förståelse för alla människors olika förutsättningar och behov och hur du bemöter människor på ett lyhört, etiskt och yrkesmässigt bra sätt.
Samtliga av utbildningens ämnen kommer att integreras i undervisningen, vilken kommer att präglas av folkhögskolans metodik och arbetssätt. Delar av utbildningen kommer att genomföras som arbetsplatsförlagt lärande på arbetsplatser inom vård- och omsorgsbranschen.
Utbildningens innehåll
- Anatomi och fysiologi
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning
- Gerontologi och geriatrik
- Hälso- och sjukvård
- Omvårdnad
- Psykiatri
- Psykologi
- Social omsorg
- Vård- och omsorg specialisering
- Svenska
- Samhällskunskap
I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande och delar av utbildningens innehåll genomförs under dessa perioder. Praktiska moment i utbildningen, som till exempel lyft – och provtagningsteknik, genomförs i särskilt utformade metodrum. Skolan arbetar med en ämnesintegrerad metod som innebär en varierad utbildning där teoretiska och praktiska moment ingår.