Nunotovning är en modern tovningsteknik.
Det urgamla sättet att skapa tyg av ull, ”tovning” eller filt utvecklades till nunotovning i Australien för 30 år sen.
Nuno är japanska och betyder tyg eller väv.
På denna kurs får du lära dig, hur du får ullen att gifta sig med tunna tyger till ett nytt unikt tyg. Vi kommer att jobba med olika sätt att få textur, framhäva vackra detaljar i det tovade och olika effekter. Materialet du skapar, kan användas till många olika saker.
Christina kommer att ha med många färdiga alster att titta på och inspireras av. Olika klädesplagg, dekorationsföremål och sjalar.
Du kommer, att skapa flera olika mindre alster till att bära på kroppen och till dekoration. På denna kurs finns tyvärr inte möjlighet att tova större klädesplagg, då lokalen inte är anpassad för det.
Vi börjar med genomgång av material och tovningsteknik. Vi tovar provbitar med olika material och utvärderar dessa.
Du lär dig att kalkylera krympfaktorn och vad som påverkar denna.
Du ritar mall/mönster till ditt första projekt som är handledsvärmare. Vi tovar också en tubsjal (kort hals, att dra över huvudet) och tovar ett omslag till en bok i en kraftigare tygkvalitet. Christina tar med med flera idéer och projekt som du kan jobba med under dagarna i mån av tid.
Vi jobbar under veckan med flera mindre projekt. Kursen passar alla och kräver ingen förkunskap.
Efter en kurs har du uppnått kunskap att nunotova på egen hand. Fortsätta leken och utforska materialens påverkan i det färdigtovade materialet.
Kursledare Christina Skovmose är konsthantverkare inom nunotovning. Hon drivar företaget Skovmose by hand från Torup strax utanför Malmö. Hon håller kurser inom textil och säljer färdiga nunotovade klädesplagg iKöpmansmagasinet i Smygehamn.
Läs mer om Christina www.skovmosebyhand.se
Material:
Kursdeltagare tar själva med sitt material.
Materiallista kommer tillsammans med välkomstbrev efter anmälan.
Du har möjlighet, att komplettera på plats under veckan då kursledaren ha material till försäljning.
Om du inte har med eget tovningsmaterial (ull & tyg) tillkommer materialkostnad med runt 500kr, som du betalar på plats till kursledaren.