Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.
Få saker kan utveckla en text och dess författare lika mycket som att läsa andras texter och släppa in andra i sin egen text. Textrespons, liksom skrivande, är ett hantverk. På kursen går vi därför igenom en modell där du får verktyg för meningsfulla läsningar och konstruktiva textsamtal. Författarskola är en kurs i både skrivande och läsning.
Under veckan får du också jobba med en synopsis. Och så går vi igenom de viktigaste stegen i byggandet av en berättelse såsom karaktärer, berättelsevärld, konflikter, intrig, karaktärsutveckling, mm. Vi utgår ifrån roman, men det mesta är tillämpbart även för den som jobbar med exv. en biografi eller en novellsamling. I kursen ingår även individuell handledning från kursledaren.
Kursen riktar sig till dig som har skrivit ett tag. Du behöver också ha påbörjat ett skrivprojekt. Kanske har du just börjat. Kanske har du kommit en bit på vägen. Vilket som funkar! Under veckan läser dina kurskamrater din text och du läser deras. I textsamtalen får du feed-back så att du kan förbättra din text och komma vidare med ditt projekt.
Det är bra om du har några sidor text med dig till kursen. Vi kommer ha mycket att göra, så det är inte säkert att du hinner/orkar skriva så mycket ny text.
Målet är att du ska lämna kursen med en bättre text och massor av skrivenergi. Och verktyg för fortsatt arbete med ditt projekt och kommande textsamtal med nyfunna skrivarkompisar.
Kursledare
Johan Carle är författare och skrivpedagog. Han debuterade 2016 med Små grodorna, en roman som växte och utvecklades genom många textsamtal. Vid sidan av det egna skrivandet arbetar Johan med andra författares texter som lektör/handledare. Och håller skrivarkurser på Skrivarakademin, bibliotek, folkhögskolor, mm.
Läs mer om Johan Carle: https://www.johancarle.se/