Fermentering – laga mat med jäst, mögel och bakterier

Ansökan öppnar 17 januari
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Ansökan öppnar: 17 jan 2025

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 23 jun 2025 - 27 jun 2025

Kostnader: Från 6000:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Fermentering är ett urgammalt sätt att konservera mat och skapa unika smaker och texturer med hjälp av goda mikroorganismer. 

Fermentering är ett urgammalt sätt att konservera mat och skapa unika smaker och texturer med hjälp av goda mikroorganismer. De flesta är nog bekanta med surkål och kimchi, men fermentering är så mycket mer! Bröd, vin, mögelost och sojasås är exempel på mat som framställs med hjälp av jäst, mögelsvampar och bakterier, det vill säga fermentering.

Under den här kursen går vi igenom olika fermenteringstekniker och du får lära dig hur du på ett säkert sätt kan fermentera olika livsmedel hemma i ditt eget kök. Kursen innehåller både teoretiska föreläsningar och praktiskt arbete med fermentering. Under veckan arbetar vi med olika råvaror; spannmål, baljväxter, frukt/bär, mjölk och grönsaker och du kommer att få tillverka och provsmaka en mängd olika fermenterade livsmedel såsom kimchi, tempeh, dosa, ost och kvass.

Ur kursinnehållet:
-  vad är fermentering?
-  olika fermenteringstekniker
-  starterkulturer och spontanfermentering
-  nödvändig utrustning
-  den mikrobiologiska processen
-  hur påverkas resultatet av olika parametrar?
-  hälsoaspekter kring fermenterade livsmedel
-  serveringstips

Kursen passar såväl nybörjaren som den som har fermenterat en del tidigare.
 

Om Jenny "Surtanten" Neikell

Kursen leds av Jenny Neikell, föreläsare och författare till flera internationellt prisbelönta böcker om fermentering. Bästsäljaren "Stora boken om fermentering" har givits ut av Norstedts förlag och används som kurslitteratur på flera utbildningar i mathantverk och självhushållning. I senaste boken, "Fermentera: Kokboken" tar Jenny de fermenterade grönsakerna från burk till tallrik med en mängd läckra recept som kimcheese sandwich, surkålspaj, rödkålsstrudel och rödbetssmoothie.

År 2013 grundade Jenny företaget Surtantens syrade som tillverkade mjölksyrade grönsaker som såldes till butiker och restauranger. 2016 utnämndes Surtantens syrade till "Årets bästa matproducent" med motiveringen ”Kombinationen av traditionellt hantverk och känsla för tidens smaker har tagit vinnarens produkter från det egna köket ut till konsumenterna”. 

 

Jenny arbetar även som konsult inom produktutveckling, fermentering och konservering, och anlitas av både stora och små företag. Med över 25 års erfarenhet av fermentering är Jenny en efterfrågad och uppskattad föreläsare, såväl i Sverige som internationellt, som väcker entusiasm och kan förklara det komplicerade på ett enkelt sätt.

https://www.surtantens.se
https://www.instagram.com/surtantens/
https://www.facebook.com/surtantens/

 

 

 

 

 

Material
Kursdeltagare har delvis med egen utrustning.
Materiallista kommer tillsammans med välkomstbrev efter anmälan.
Materialkostnad tillkommer med 425kr.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sommar.skurupsfolkhogskola.se/Kursutbud/2025-Fermentering

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/