Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
Huvudfokus på kursen ligger på matproducerande träd och buskar (frukt, bär och nötter) och hur dessa kan integreras i olika sammanhang. Det kan vara tillsammans med ettåriga och fleråriga grönsaker, med betande djur, i skog och skogsbryn och även i stads-/parkmiljö.
Agroforestry är ett samlingsnamn för olika odlingssystem där träd på något sätt ingår. Skogsträdgården är ett exempel, men det kan också vara tex. alléodlingar, betesmark med träd och nötskogar. Träd i matproducerande system fyller många funktioner. Dels bidrar det till att skapa ett rikt och friskt ekosystem och samtidigt ger det en större och mer varierad skörd, binder in koldioxid, ökar den biologiska mångfalden, och skapar resiliens i genom diversifiering av matproduktionen, samt genererar och stödjer ett flertal ekosystemtjänster. Ofta är det också landskap som människor trivs och mår bra i.
Målet med perenn matproduktion är att hitta lösningar som på sikt kräver väldigt lite skötsel, men ger stor skörd. I Holma skogsträdgård har vi 20 års utveckling och erfarenhet att dela med oss av vad som fungerar. Nu vill vi tillsammans vidareutveckla och utvidga dessa framtidssäkra odlingsformer.
Som deltagare på kursen vill vi genom praktik och möten väva in dig i vårt stora nätverk av människor och platser som arbetar med perenna matproducerande system.
Kursinnehåll:
- Odlingssystem, en överblick av hur perenner kan skapa nyttor i många olika kontexter (skogsträdgård, småskaliga alléodlingar, ängsfrukt/nöt-odling, integrera djur i odlingen)
- Design
- Växtkännedom, nyttoväxter
- Nötodling (främst hassel, kastanj, valnötter)
- Fruktodling
- Bärodling (vanliga och ovanliga odlingsvärda bär)
- Fleråriga grönsaker
- Odla svamp
- Beskärning
- Stubbskottsbruk och hamling för ved och virke
- Introduktion till permakulturdesign
- Växtförökning: ympning, förökning av buskar och perenna grönsaker
- Anläggning, plantering, stängsling
- Mat som medicin och terapeutisk användning av örter
- Integration av småskalig djurhållning i perenna system
- Bygga jord / kompost
- Sjukdomar och skadegörare, växtskydd
- Förädling av skörd
- Gynna nyttodjur, biologisk mångfald i odlingarna
- Matproducerande träd i staden
- Crowd-breeding / gemensamt drivet förädlingsarbete
- Odla utan egen mark – exempel på alternativa brukandeformer
- Praktik
- Nätverkande
Kursen sträcker sig över ett år med start i augusti. På hösten ligger fokus på att lära känna växter och hur de kan samverka i olika odlingssystem, att skörda och förädla samt utveckla befintliga odlingar. Under vintern arbetar vi med fördjupad teori, design/utveckling av nya odlingar, beskärning, ympning. Under våren fokuserar vi på växtförökning, anläggning, skötsel och fleråriga grönsaker. Under kursen finns möjlighet att fokusera på de områden man är mest intresserad av, samt att arbeta med att designa och utveckla egna odlingar. Kursen är praktiskt inriktad så man behöver vara förberedd för långa dagar utomhus och fysiskt arbete, även om vi anpassar efter deltagares dagsform och begränsningar.
På Holma arbetar vi med skogsträdgård, nötodlingar och alléodlingar med frukt och bär. Under kursen besöker vi andra platser för att se fler former av småskalig agroforestry, som odlingar med djur (tex. höns, ankor, får), gemenskapsodlingar, matproduktion i staden, ängsfruktodlingar och småskalig produktion för försäljning.
På onsdagar under vår och höst har alla deltagare på Holma folkhögskola tillval. Det innebär att man väljer till ett ämne som man vill lära sig mer om. På tillvalet blandas deltagare från alla kurser på Holma. Tillvalen varierar mellan terminerna, men som exempel kan det vara fröodling, snickeri, matlagning, skogsträdgård, m.m.
Hela Holma folkhögskola består av kurser med inriktning på omställning och permakultur. Som deltagare på skolan blir du en naturlig del av detta nätverk.
Omfattning:
Man kan välja på att läsa på deltid (3 dagar/v) eller heltid (4 dagar/v).
Läser du på deltid (75%) är du på skolan 3 dagar i veckan, tisdag, onsdag, torsdag.
Vill du läsa på heltid så kan du utöka med en 25% kurs. Då är du även på skolan måndagar med möjlighet att jobba mer praktiskt, fördjupa dig i dina intresseområden och göra studiebesök på gårdar.
Vi strävar efter att ha ett flexibelt upplägg på kursen som kan anpassas till olika livssituationer, så hör gärna av dig till oss om du har frågor kring omfattning.
Kurstider: Kursen pågår 13 augusti – 20 december 2024 och 14 januari – 19 juni 2025. Höstlov v. 44, sportlov v. 8, påsklov (v. 16 el. v.17). Under året arrangerar skolan Skördefest (21 september) och Öppet hus (en lördag i maj, datum kommer). Dessa båda dagar är förlagda till lördagar och är en obligatorisk del av kursen.