Hantverk för självhushållare

Ansökan öppnar 1 oktober
Skola:
Holma folkhögskola
Plats:
Höör - Skåne län
Längd:
En termin
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
15 nov 2024

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 13 jan 2025 - 4 jun 2025

Kontakt: Nils Lindblad

E-post:
nils.lindblad@holmafolkhogskola.se

På den här kursen får du prova många olika hantverkstekniker för att kunna bli mer självförsörjande. Vi lär oss om material och verktyg och använder återvunna material eller resurssnåla lösningar. 

Den som vill ställa om sitt liv och bli mer självförsörjande behöver en del kunskap inom olika hantverk. Om man inte vill köpa allt färdigt, eller ta in dyra hantverkare så behöver man lära sig hur man använder verktyg och själv bygger, lagar och reparerar. Det kan handla om att bygga ett litet växthus eller reparera sitt hus. Att kunna laga sina kläder och hugga sin ved. Vi behöver veta hur man tar hand om sina verktyg, slipar dem och får dem att hålla länge. Hur vi jobbar säkert, lägger upp arbetsplatsen och tar vara på och förvarar olika material

På den här kursen får du prova olika grundläggande hantverkstekniker för att kunna bli mer självförsörjande. Vi lär oss om material och verktyg och ofta åstadkommer vi saker genom att använda återvunna material eller resurssnåla lösningar. Vi pratar om hållbarhet och hur man kan välja långsiktiga och miljövänliga lösningar. På Holma folkhögskola bidrar alla kurser till helheten. Samtidigt som vi lär oss arbetar vi med att bygga upp och utveckla platsen Holma.

Innehåll: 

■ Grundläggande snickeri 

■ Bygga enklare byggnader (ex, vedbod,växthus, utedass, domer) 

■ Trädfällning med handverktyg 

■ Färsk slöjd för husbehov 

■ Småskalig vedhantering 

■ Göra Biokol 

■ Ta hand om gamla hus 

■ Slå med lie 

■ Lösningar för lokala kretslopp (ex, kompostering, rotzon, utedass) 

■ Lappa och laga kläder 

■ Sköta om verktyg, slipa, bryna, skafta 

■ Mätning för husbehov 

■ Grunder gjutning och murning 

■ Stängsling 

Kursen omfattar både teori och praktik. Fokus är på det praktiska arbetet och kursen ger god vana att använda elverktyg. Deltagarna arbetar i grupper med att snickra, laga och tillverka saker. 

På onsdagar har alla deltagare på Holma folkhögskola tillval. Det innebär att man väljer ett annat ämne utöver hantverk. Exempel på tillval kan vara skogsträdgård, hållbara samhällen, matlagning och ta tillvara odlade produkter, fröodling, snickeri mm. Denna dag har vi lektioner över klassgränserna och du får möjlighet att lära känna fler av deltagarna på skolan. 

Kursplats: Kursen är på Holma gård i Höör. Vissa studiebesök förekommer.

Omfattning: 50 %. Kursen pågår på måndagar, tisdagar och onsdag förmiddag. 

Kurstider: Kursen pågår under vårterminen 2025, med start 13 januari och slut 5 juni. Vi har sportlov v.8 och påsklov vecka 16. Under året arrangerar skolan öppet hus (10 maj) Denna dag är förlagd en lördag och är en obligatorisk del av kursen. 

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men resekostnader i samband med enstaka studieresor kan tillkomma. Inför kursstart behöver deltagare också skaffa personlig skyddsutrustning med skyddsskor (med stålhätta och trampskydd), hörselskydd, skyddsglasögon, arbetshandskar och rejäla arbetskläder. Då undervisningen till stor del bedrivs utomhus behövs också varma kläder och underställ som en del i skyddsutrustningen mot kyla. 

CSN: Kursen berättigar till studiemedel från CSN. Logga in på csn.se, klicka på ‘studera’ och sedan ‘använda veckor’ för att se om du kan få studiemedel. Folkhögskolor faller under ‘gymnasienivå’. För att bli godkänd på kursen krävs en närvaro på minst 70% av kurstiden.

Ansökningskriterier: För att få gå på kursen måste man vara minst 18 år gammal eller fylla 18 under våren. När vi antar prioriterar vi personer som 

■ är på väg att ställa om sitt liv i självförsörjande riktning 

■ har kunskaper inom odling och liknande som behöver kompletteras med hantverk

■ bor på gård, hus och bedriver jordbruk eller odling 

■ har en klar plan för vad kunskaperna inom hantverk ska användas till

■ är engagerad i omställningsrörelse, ekoby eller annat liknande socialt projekt 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.holmafolkhogskola.se/hantverk-for-sjalvhushallare/

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Holma folkhögskola

Holma folkhögskola arbetar för en hållbar värld. Vi är en skola i Skåne med inriktning mot hållbarhet, ekologisk odling, permakultur och omställning. Vi driver utbildningar som ger praktisk och teoretisk kunskap om till exempel kretsloppsanpassade system för livsmedel, energi och boende. Alla våra kurser innehåller praktiskt arbete som till exempel odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Holma folkhögskola
Holma 135
243 93 Höör

Telefon: 076 009 38 57
E-post: info@holmafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.holmafolkhogskola.se/