Ola Gustavsson går fritidsledarlinjen på folkhögskola. En varierande utbildning som innehåller allt från psykologi till isvaksbad.
Våra studerande som läser denna utbildning känner igen sig i ett eller några av följande påståenden:
- Du trivs med att arbeta med ungdomar och unga vuxna
- Du drivs av att lyfta den positiva kraften hos människor
- Du jobbar kanske med ungdomar redan men vill skaffa dig en formell utbildning
- Du vill skaffa dig en yrkesexamen för att få möjlighet att arbeta med människor
- Du trivs med att samarbeta och att skapa trygga relationer med andra
Utbildningen
Fritidsledarutbildningen är för dig som vill arbeta med människor i olika åldrar, främst ungdomar. Fritidsledaren arbetar inom många olika områden i samhället, exempelvis på en kommunal fritidsgård, i fältverksamhet eller i skolans värld. Det gemensamma för alla är att skapa möjligheter för en meningsfull fritid och att skapa trygga relationer mellan människor. En fritidsledare arbetar med ett främjande perspektiv, alltså att ta fram individens resurser och att fokusera på det positiva.
Är du sugen på att börja jobba direkt efter din utbildning? Ja, då har vi glädjande nyheter. Enligt senaste undersökningen får 95% arbete efter utbildningen.
Studierna är i helfart (100%) under 2 år, mestadels på plats i Åkarp eller Lund med vissa kursmoment på distans och/eller online. Vi samarbetar också med våra andra yrkesutbildningar där ni läser tillsammans och lär av varandra.
Du läser kursmoment som exempelvis sociologi, fritidsmetodik och fritidsledarskap, psykologi, pedagogik, normmedvetenhet, bemötande och social- och specialpedagogik. Utomhuspedagogik är ett återkommande tema hos oss. Då förlägger vi studierna utomhus i den skånska närmiljön, både i stadsmiljö och i naturen.
Utbildningen har ett stort fokus på samarbete med övriga deltagare på utbildningen. Ni jobbar ofta i olika grupper för att färdigställa uppgifter. Utbildningen avslutas med ett examensarbete med inriktning mot fritidssektorn. Under dina två år hos oss kommer du göra många studiebesök inom olika verksamheter för att skapa en bred kunskapsbank om hur olika verksamheter jobbar. Du kommer också vara ute på två längre perioder av arbetsplatsförlagt lärande (APL/praktik).
Folkbildning är inte bara behörigheter och kunskaper. Här får du en bred allmänbildning så att du kan växa som människa under förutsättningar som är anpassade för dig. Möten mellan människor med olika bakgrund är en naturlig och inspirerande vardag hos oss. Det är från dessa vi lär oss om varandra, oss själva och utvecklas.
Självklart har vi praktiska inslag som temastudier, kulturaktiviteter, utflykter och studiebesök.
Som studerande hos oss deltar du också i obligatorisk tillval, våra gemensamma kulturveckor, projektveckor, friluftsdagar, Hvilan-dagen, mfl. Fritidsledarutbildningen ansvarar dessutom för att ordna Hvilans friluftsdagar (åk 1 ansvarar för höstens friluftsdagar och åk 2 för vårens friluftsdagar)
IT-utrustning
Du behöver på egen hand ha tillgång till dator inkl. webbkamera och mikrofon samt en stabil Internetförbindelse för att kunna delta i utbildningen.
Obligatorisk närvaro
Utöver ordinarie utbildningstid ingår Öppet hus en lördag under vårterminen som ger kompensationsledighet.
Belastningsregister(HVB-hem)
Blir du antagen och erbjuds studieplats kommer vi efterfråga ett utdrag ur belastningsregistret för HVB-hem. Du gör detta kostnadsfritt via Polisen.se
Med reservation för att
Utbildningsinnehåll och kursplaner kan förändras. Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid bl.a. lågt antal sökande, akuta omständigheter eller liknande. Sökande meddelas via e-post.