Behzad ville kombinera sina erfarenheter som journalist med nya kunskaper och sökte en kurs om migration och social hållbarhet. Nu driver han en podcast som riktar sig till persisktalande och sänder ett program i lokalradio. Han vill underlätta för människor att kunna delta i samhället på ett aktivt sätt.
Denna utbildning är behörighetsgivande för Yrkeshögskola (Sv 1, En 5, Ma 1a/b/c, Hi 1a1, Nk 1a1, Re 1, Sh 1a1) och Högskola (Beh. yrkeshögskola + Sv 2, Sv 3, En 6) som varierar mellan 1 och 3 år beroende på dig och dina individuella behov. Det är din bakgrund och dina tidigare studier som avgör vilket år som passar dig bäst. Vi arbetar tematiskt, vilket innebär att undervisningen i flera kursämnen kommer beröra ett gemensamt ämnesövergripande tema i taget och vissa delar samläser du tillsammans med andra utbildningar. Under året fokuserar vi på en handfull olika teman.
År 1 (motsvarande grundläggande behörigheter på gymnasiet)
Här börjar du som inte har några gymnasie-/folkhögskolestudier sedan tidigare eller har påbörjat första året men inte fullföljt det. Första året är ett motsvarande gymnasialt introduktionsår där du får grunden att stå på och de stöd och verktyg du behöver för att kunna fortsätta dina studier. Efter ditt första år med godkända studieresultat har du möjlighet att läsa vidare år 2.
Behörigheter år 1
- Sv 1
- En 5
- Ma 1a/b/c
- Hi 1a1
- Nk 1a1
- Re 1
- Sh 1a1
År 2 (motsvarande andra året på gymnasiet)
Här börjar du som har 1 eller 2 års gymnasie-/folkhögskolestudier sedan tidigare och ca 800 poäng. Du studerar motsvarande grundläggande behörigheter till Yrkeshögskola eller Högskola/Universitet.
Behörigheter år 2
- Sv 1 eller Sv 2
- En 5 eller En 6
- Ma 1a/b/c eller Ma 2a/b
- Hi 1a1 eller Hi 1a2
- Nk 1a1 eller Nk 1a2
- Sh 1a1 eller Sh 1a2
- Möjlighet att fortsätta läsa behörigheter från år 1 vid behov
År 3 (motsvarande tredje året på gymnasiet)
Har du 2 eller 3 års gymnasie-/folkhögskolestudier och ca 1600 poäng kan du börja här och fullfölja dina studier för grundläggande behörigheter till Yrkeshögskola eller Högskola/Universitet.
Behörigheter år 3
- Sv 1 eller Sv 2 eller Sv 3
- En 5 eller En 6
- Ma 1a/b/c eller Ma 2a/b
- Hi 1a1 eller Hi 1a2
- Nk 1a1 eller Nk 1a2
- Sh 1a1 eller Sh 1a2
- Möjlighet att fortsätta läsa behörigheter från år 1 och år 2 vid behov
Folkbildning är mer än bara behörigheter och kunskaper. Här får du en bred allmänbildning så att du kan växa som människa under förutsättningar som är anpassade för dig. Möten mellan människor med olika bakgrunder är en naturlig och inspirerande vardag hos oss. Det är från dessa man lär sig om varandra, sig själv och utvecklas.
Självklart har vi praktiska inslag som temastudier, kulturaktiviteter, utflykter och studiebesök.
Vi jobbar i en studietakt anpassad för dig och dina förutsättningar där dina erfarenheter, kunskaper och behov ligger som grund. Du får stöd i att organisera och planera dina studier med möjlighet till studiecoachning i svenska, engelska och matematik för att du skall nå dina mål. Vissa moment och delar av utbildningen kan genomföras på distans.
Obligatorisk närvaro
Utöver ordinarie utbildningstid ingår Öppet hus en lördag under vårterminen som ger kompensationsledighet.
IT-utrustning
Du behöver på egen hand ha tillgång till dator inkl. webbkamera och mikrofon samt en stabil Internetförbindelse för att kunna delta i utbildningen.
Med reservation för att
Utbildningsinnehåll och kursplaner kan förändras. Vi förbehåller oss rätten att ställa in utbildningen vid bl.a. lågt antal sökande, akuta omständigheter eller liknande. Sökande meddelas via e-post.