Raku är från början en gammal lågbränd brännteknik som utvecklades i Japan under 1500-talet. Tekniken kom till Europa under 1920-talet och har därefter utvecklas i olika riktningar.
Under kommer vi att arbeta med temat ”Under ytan”, tanken med det är att det ska finnas ett brett spektra att utgå från. Vi undersöker former på fiskarter, skaldjur, plankton, koraller eller kanske bastarder från havsdjupen.
Det finns möjlighet att arbeta figurativt, abstrakt, skulpturalt eller i reliefer. Vi har även några drejskivor om du skulle vilja arbeta med former utifrån drejade objekt.
Vi kommer också arbeta med askar och boxar, alltså platteknik i olika svårighetsgrad beroende på dina tidigare erfarenheter. Under detta moment kommer det finnas möjlighet att prova på naked raku.
Kursens syfte
Att deltagaren:
- förutom den tekniska delen utforskar sitt personliga uttryck och hitta nya vägar för sin estetiska utveckling
- fördjupar sin kunskap om andra kulturers uttryckssätt när det gäller form, funktion och dekor
Kursens innehåll
De tekniska momenten kommer vi jobba tillsammans med i skolans verkstäder.
Löpande under kursens gång kommer vi hålla teoretiska pass där vi ser på bilder och film, diskuterar processer, skisser, former och det personliga formspråket.
Vi kommer att träffas vid fem tillfällen under våren varav två är bränntillfällen utomhus.
Bra att tänka på
Du måste själv ta med dig handskar, munskydd och oömma kläder samt skissmaterial om du vill använda det. Du måste även räkna med kostnader i samband med egen transport till kursplatserna.
Krav för antagning
Vi välkomnar såväl nybörjare som er som hållit på ett tag och vill prova alternativa bränntekniker.
Kursplatser
Bränningarna kommer att ske i Sparreholm eller Köping.
Träffar
- 18 – 19 januari
- 8-9 februari
- 1 -2 mars (bränning)
- 29-30 mars
- 10-11 maj (bränning och avslut)