Skola:
Stensunds folkhögskola
Plats:
Trosa - Södermanlands län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
Ej angivet
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
31 maj 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska vara simkunnig.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 14 jul 2025 - 18 jul 2025

Kostnader: Helpension med boende med lakan och badlakan 7500 kr.

Kontakt: Stensunds folkhögskola

Telefon: 0156-53200

E-post:
stensund@stensund.se

Under fem dagar får du lära dig om öppna allmogebåtar i trä. Hur man hanterar dem, seglar dem och ror dem. Hur var det för skärgårdsborna som hanterade liknande båtar varje dag hela sina liv?

Information om kursen

Du kommer att lära dig om segling förstås, men för att kunna segla en båt måste man också kunna navigera och slå knopar.  Den viktigaste delen att lära sig innan man ger sig ut och seglar är säkerhet. Vi kommer att gå igenom grundläggande säkerhet och kapsejsning.

I kursen kommer vi mest fokusera på att lära oss att segla allmoge träbåtar, dessa båtar är utrustade med spririgg, detta skiljer sig i utseende och hantering från den klassiska bermudariggen som är den allra vanligaste. Detta kommer bli en spännande upplevelse för både helt nya seglare, men också för erfarna bermudariggseglare.

För att kunna segla allmogebåtar måste man framför allt ha bra samarbete med sina skeppskamrater. Vi kommer främst att segla i båtar som är ungefär 5 meter långa och som är utrustade med en mast och två segel. Det kommer att vara 2 – 3 personer i varje båt och då måste alla hjälpas åt i båten för att kunna klara av det.

Rodd är en viktig del i att kunna hantera allmogebåtar, framförallt när ingen av våra båtar har motorer, då har man bara segel eller åror att välja på. När skärgårdsbor inte hade vind eller segel fick de ta till åror som det mest pålitliga färdmedlet.

Kläder, utrustning och förkunskaper

Man behöver inte ha några särskilda förkunskaper för att kunna segla allmogebåtar, men det är klart bra om man har varit på båtar nån gång och ännu bättre om man vet lite om segling. Men det är inget krav. Det enda kravet är att man måste kunna simma.

Rätt klädsel och utrustning är viktigt:

  • Ombyte av kläder
  • Regnkläder (helst ett helt regnställ om möjligt)
  • Flytväst (även om det går att låna så är det bättre att man har sin egen som man vet orkar ens vikt och som passar)
  • Vattentät väska (för ombyte, regnkläder mm.)
  • Vattentät mobil eller fodral för mobilen
  • Varma kläder (även om det är sommar blir det ofta kallt ute till havs, speciellt om man är lättfrusen runt händer och fötter)
  • Handduk
  • Badkläder & gott humör

Din kursledare

stensund_stig-liess-400x400.jpgStig Liess har gått på Stensunds Folkhögskola Båtbyggarlinje i två år och har byggt liknande båtar som de ni kommer att segla under kursen. Han har erfarenhet av att lära andra deltagare på  skolan att segla och har sommarjobbat som segelinstruktör i Halmstad. Stig har hållit på med båtar så länge han kan minnas och älskar att segla mer än allt annat.

 

 

 

Det lilla extra

På Stensunds folkhögskolas sommarkurser får du så mycket mer än bara den kurs du anmält dig till. Läs mer om allt extra som erbjuds och som gör din kursvecka komplett - från morgonyoga vid stranden till vedeldad sjöbastu och inte att förglömma - fantastisk mat. Här hittar du också en del praktisk information som du kan ha nytta av inför kursen.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://stensund.se/sommarkurser/segla-allmogebat/

Jag är så glad och stolt att jag tog steget

Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.

Läs hela artikeln

Stensunds folkhögskola

Stensund är mer än bara en skola – det är en gemenskap där människor med olika bakgrunder möts och stärker varandra genom erfarenheter och utmaningar. Beläget vid havet, nära Stockholm, erbjuder vi en inspirerande miljö där naturen och gemenskapen ger dig möjlighet att utvecklas, utforska nya perspektiv och bli den bästa versionen av dig. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Stensunds folkhögskola
Stensund
619 91 Trosa

Besöksadress: Stensund

Telefon: 0156-532 00
E-post: stensund@stensund.se
Webbadress: http://www.stensund.se/