Migration och social hållbarhet  – distans

Ansökan stängd
Skola:
Röda Korsets folkhögskola
Plats:
Skärholmen - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Gymnasiebehörighet eller motsvarande samt goda kunskaper i svenska. Engagemang i frivilligorganisation är en merit.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2024 - 4 jun 2025

Träffar:
6 obligatoriska träffar
1 obligatorisk nätträff

Kostnader: Serviceavgift 1000 kr/läsår. Kostnader för kurslitteratur och studiebesök tillkommer.

Kontakt: Anna Olsson

Telefon: 08-680 18 71

E-post:
anna.olsson@redcross.se

Den här distanskursen går igenom migrationsprocessens alla delar och fördjupar sig i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Frågor i fokus är asyl, migration, integration och segregation.

Migrationsfrågor ur ett rättighetsperspektiv

Migration och social hållbarhet på Röda Korsets folkhögskola är en distanskurs för dig som vill arbeta för en hållbar samhällsutveckling och fördjupa dig i migrationsfrågor utifrån ett rättighetsperspektiv. Kursen varvar teoretiska och praktiska delar och du får goda möjligheter att skapa kontakter och nätverka med organisationer inom fältet. 

Asylprocessen och orsaker till flykt och migration

Kursen Migration och social hållbarhet tar ett helhetsgrepp om ämnet migration. Vi börjar med att titta på orsakerna till flykt och migration. Varför flyr och migrerar människor? Vidare lär vi oss om asylrätt, flyktingkonventionen och vilka lagar som finns i Sverige. Hur går asylprocessen går till och vad som händer om en får stanna i Sverige, eller om en får avslag? 

Social hållbarhet och integration

Studier i social hållbarhet är också en del av kursen. Vad betyder egentligen integration, segregation och strukturell diskriminering? Vi undersöker och diskuterar vilka hinder och möjligheter det finns för social hållbarhet.

Engagemang och handling för förändring

Kursen använder sig av deltagarnas engagemang för ämnet och avslutas med att deltagarna väljer en fråga som de vill lyfta och gör en aktion tillsammans. Vi på Röda Korsets folkhögskola tror att handling är viktigt för förändring.

Nätverk och träffar på skolan

Efter avslutad kurs har du ett sammanhang och nätverk som du kan ta avstamp från när du söker dig vidare mot fortsatta studier, arbete, engagemang eller annan riktning i livet.

Sju heldagsträffar fördelas över läsåret. Varje träff på skolan är två dagar och ett måste för att kunna fullfölja kursen. Notera att distansträffarna inte går att "ta igen" i efterhand eller att följa via länk. Datum för träffarna hittar du på skolans hemsida.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • förstå och möta flyktingars och asylsökandes behov på ett personligt plan och i relation till omvärlden
  • agera medvetet utifrån FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna i sina uppdrag
  • ha god kunskap om migrationsprocessens delar
  • känna sig tryggare och bättre rustad i mötet med till exempel nyanlända och migranter

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/Kurser/profilkurser/migration-kurs/

Klassen är verkligen blandad och det blir ofta spännande diskussioner när olika idéer ventileras

Behzad ville kombinera sina erfarenheter som journalist med nya kunskaper och sökte en kurs om migration och social hållbarhet. Nu driver han en podcast som riktar sig till persisktalande och sänder ett program i lokalradio. Han vill underlätta för människor att kunna delta i samhället på ett aktivt sätt.

Läs hela artikeln

Röda Korsets folkhögskola

Påverka framtiden och ta ledning för en hållbar värld!

Röda Korsets folkhögskola ligger i Skärholmen, Stockholm. Här pluggar du i en trivsam urban miljö med stor öppenhet och mångfald.

Folkhögskolan har ett globalt och socialt fokus och på flera kurser finns möjlighet att göra en resa med tåg inom Europa. Röda Korsets grundprinciper går som en röd tråd genom skolans verksamhet. Välkommen!

Läs mer om skolan

Postadress:
Röda Korsets folkhögskola
Lillholmsgången 2
127 48 Skärholmen

Besöksadress: Bredholmstorget 14

Telefon: 08-680 18 71 alt 08- 680 18 83
E-post: folkhogskolan@redcross.se
Webbadress: https://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/