Behzad ville kombinera sina erfarenheter som journalist med nya kunskaper och sökte en kurs om migration och social hållbarhet. Nu driver han en podcast som riktar sig till persisktalande och sänder ett program i lokalradio. Han vill underlätta för människor att kunna delta i samhället på ett aktivt sätt.
Högskoleförberedande kurs med fokus på handlingskraft
Handlingskraft mot högre studier på Röda Korsets folkhögskola är en högskoleförberedande kurs som motsvarar sista året på gymnasiet. Kursen förbereder dig för vidare studier på högskola, universitet eller yrkeshögskola samtidigt som den lägger fokus på handlingskraft, både individuell och samhällellig.
Ämnesintegrerade studier med sikte på högskolan
På kursen Handlingskraft mot högre studier arbetar vi ämnesintegrerat. Det innebär att alla ämnen (förutom matte och engelska) vävs ihop i fyra större temablock under läsåret.
För att du ska bli redo för högskolestudier arbetar vi med olika högskoleförberedande övningar. Det kan till exempel vara att analysera akademiska texter och att öva inför högskoleprovet. Kursen gör även studiebesök på olika lärosäten och arbetsplatser.
Gymnasiebehörighet och verktyg att agera i civilsamhället
Samtidigt som du jobbar mot att få behörigheter i olika ämnen fokuserar kursen på handlingskraft, både när det gäller dina egna studier och för samhället i stort.
Under kursen kommer du till exempel att få kunskaper inom krisberedskap och Första hjälpen för att kunna agera i olika krissituationer i samhället. Ni kommer även att få testa på att vara volontärer och utveckla frivilligverksamheter inom ramen för kursen.
Möjlighet att få behörighet i följande ämnen:
Svenska 2, 3
Engelska 5, 6
Matematik 1b
Historia 1a 1
Samhällskunskap 1a1
Naturkunskap 1a1
Religion 1
(700p)
Du har också möjlighet att uppnå särskilda behörigheter i:
Matematik 2b
Naturkunskap 1a2
Naturkunskap 2
Psykologi 1
Samhällskunskap 1a2
Självkänsla och trygg studiemiljö
För oss på Röda Korsets folkhögskola är det viktigt att uppmuntra och stärka varje deltagare. Var och en ska känna sig välkommen, delaktig och veta sina styrkor. Vi jobbar även med sammanhållna grupper för att skapa en trygg studiemiljö.
Skolgemensamma teman och behov av egen dator
Ibland sker undervisningen i temaform tillsammans med andra kurser på skolan. Det kan vara gemensamma föreläsningar och workshops med teman som demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet.
Du behöver ha en egen dator. Skoldatorer finns att låna under skoltid men studieupplägget kräver ibland att du har möjlighet att jobba på dator hemifrån.