Projektår - konst

Ansökan öppnar 10 januari
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
31 maj 2025

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att bli antagen ska du ha gått vår Konstutbildning eller ha en likvärdig utbildning. Läs mer på https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/projektar-konst/

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2025 - 2 jun 2026

Kostnader: Läs mer: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/projektar-kultur/

Kontakt: Nina von Schmalensee

Telefon: 08-592 582 08

E-post:
Nina.von.schmalensee@sigtunafolkhogskola.se

Utbildningen är till för dig som vill fördjupa dig och självständigt utveckla ett eller fler konstnärliga projekt. Skolan erbjuder handledning och lokaler för att genomföra projekten. 

PROJEKTÅR I KONST

Ett projektår inom konst är till för dig som har en praktik inom konst-fältet och behöver handledning för att komma i hamn med ett större projekt.  

Det kan till exempel vara att utveckla material för en egen utställning, illustrera en barnbok, arbeta med en animation eller för dig som redan har en grundläggande utbildning i konst och vill gå vidare mot högre studier inom visuell konst. Ditt projekt ska gå att arbeta med på heltid under ett helt år och kunna representeras i gemensamma utställningar på skolan och med skolans samarbetspartner.  

Om du vill experimentera med olika material och tekniker inom konst rekommenderas grundutbildningen.

UPPLÄGG

Utbildningen är organiserad kring självständigt arbete i ateljén, föreläsningar, praktiska workshops, och handledning. Varannan vecka träffas projektgruppen för en längre genomgång där vi går igenom varandras arbeten i konstateljén. 

Utöver projektarbetet kommer det även att ges enstaka uppgifter under året som redovisas i grupp. Tidigare gästlärare inom projektåret inkluderar bland annat Jakob Hördegård, arkitekt, Siri Bertlig Wiik, performancekonstnär, Kajsa Nylander, konstnär, Jesper OT Andersson, konstnär (Photoshop och Blender), samt Mari Anari, keramiker. 

Under projektåret erbjuds regelbundna avstämningar och träffar med handledare för att diskutera projektets framsteg och få råd och feedback. Deltagarna har också möjlighet att samarbeta med andra deltagare på de olika kulturutbildningarna. 

Utbildningen ges på plats med tillgång till projektateljé, datorer med Adobepaketet, keramikugn, verkstad, och utställningsmöjligheter i skolans lokaler. Samarbeten med lokala aktörer som Sigtunastiftelsen och Sigtuna Museum berikar utbildningen genom gästföreläsare och utställningsmöjligheter. 

Utbildningen ges på plats med tillgång till projektateljé, datorer med Adobepaketet, keramikugn, verkstad, och utställningsmöjligheter i skolans lokaler. Samarbeten med lokala aktörer som Sigtunastiftelsen och Sigtuna Museum berikar utbildningen genom gästföreläsare och utställningsmöjligheter. 

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/