Allmän kurs i Gottsunda

Ansökan öppnar 15 januari
Skola:
Skarpnäcks folkhögskola
Plats:
Skarpnäck - Stockholms län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du måste vara 18 år eller fylla 18 år under 2025. Du ska kunna styrka tidigare studier på grund- eller gymnasienivå. Egen vilja att studera och att utbyta kunskaper och erfarenheter med andra studerande.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 9 jan 2025 - 4 jun 2025

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men du betalar 1000 kr per termin för material

Kontakt: Hanna Wretmark

Telefon: 08-684 619 00

E-post:
hanna.wretmark@sodrastockholm.se

Från hösten 2024 ger vi vår Allmän kurs vid vår nya filial i Gottsunda, Uppsala. Vi tar nu emot ansökningar till vårterminen 2025 med start 9 januari.

Vill du studera tillsammans med andra i en trygg och kreativ miljö? På vår Allmän kurs studerar du på grund- eller gymnasienivå med målet att nå grundläggande behörighet för universitet, högskola eller yrkeshögskola. Utifrån din skolbakgrund avgör vi hur länge du behöver studera. För att bli antagen behöver du kunna styrka hur långt du har kommit med dina tidigare studier.

Kursinnehåll

Allmän kurs är till skillnad från Komvux ett helt paket av kurser och ämnen. Det betyder att du följer undervisningen på heltid oavsett hur många ämnen du är godkänd i från tidigare skolor. Du kan alltså inte välja bort ämnen men däremot kan du studera på den nivå du befinner dig på.

Allmän kurs på grundnivå

Vi kan ta emot studerande som inte är helt klara med grundskolan. Har du annat modersmål än svenska bör du vara klar med SFI och ha läst grundskola på motsvarande högstadienivå. Läser du på grundnivå studerar du i första hand svenska/svenska som andraspråk, men också behörighetsgivande ämnen såsom engelska, matematik och samhällskunskap.

Vi vet att många som har gått i grundskola i andra länder än Sverige behöver studera extra mycket engelska och svenska och därför kommer dessa ämnen ha extra mycket tid i schemat. Syftet med studier på grundnivå är att komplettera det du saknar så att du blir redo för att studera på gymnasienivå.

Allmän kurs på gymnasienivå

På gymnasienivå studerar du så kallade “gymnasiegemensamma ämnen” vilka utgör grunden för grundläggande behörighet för fortsatta studier. Dessa ämnen är svenska, engelska, matematik, naturkunskap, samhällskunskap, religion och historia.

Grundläggande och särskilda behörigheter

För att nå grundläggande behörighet för fortsatta studier behöver du uppnå godkänt resultat i följande gymnasiegemensamma kurser:

  • Svenska 1-3 (Yrkeshögskola enbart svenska 1)
  • Engelska 5-6 (Yrkeshögskola enbart engelska 5)
  • Ma 1b
  • Shk 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Historia 1a1
  • Religion 1

Många utbildningar på universitet och högskola kräver dessutom “särskilda behörigheter”. Det kan handla om exempelvis matematik 2 eller samhällskunskap 1a2. Vi kan hjälpa dig att uppnå vissa särskilda behörigheter men enbart i de ämnen som nämns ovan. Tillsammans med dig gör vi en studieplanering där vi tittar på vad som är rimligt för dig att hinna med under din tid på Allmän kurs.

Tematiska studier

Vi kommer erbjuda ämnesintegrerad undervisning eftersom vi ser att vissa frågor och kunskapsområden berör flera behörighetsämnen. Därför läser man samhällskunskap, naturkunskap, religion och historia i så kallade “teman”. Under en temaperiod studerar vi en fråga eller ett område ur flera perspektiv. Ett exempel på tema är “Arv och miljö” där vi studerar hur vi människor utvecklar våra egenskaper och livsförutsättningar utifrån ett naturvetenskapligt, historiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv.

Vem kan söka?

Folkhögskolekurser riktar sig till vuxna studerande. Du måste alltså vara 18 år eller fylla 18 år senast december 2024. Det finns ingen övre åldersgräns för att söka och många av våra studerande har återupptagit studierna efter många år i arbetslivet.

Utbildningsbakgrund

Vår Allmän kurs är på grund- eller gymnasienivå. Du behöver kunna intyga vad du har studerat tidigare. Om du har gått grundskola i något annat land behöver du få ditt intyg validerat. Det är viktigt att du bifogar ditt intyg från grundskolan i ansökan.

Intyg från gymnasiet eller Komvux

Har du tidigare påbörjat studier på gymnasienivå (på gymnasiet eller Komvux) behöver vi intyg om det för att kunna bedöma hur länge du behöver studera. Vi räknar hur många godkända poäng du har totalt och vilka ämnen du är godkänd i och bedömer därefter om du behöver studera 1, 2 eller 3 år på Allmän kurs. Det är viktigt att du bifogar dina intyg i ansökan.

Hur söker jag?

Klicka på länken här och fyll i din ansökan. Du kommer få skicka in eller ta med dig intyg, betyg och personbevis. Om du aldrig eller knappt gått på gymnasiet men arbetat heltid under minst två år kan du bifoga arbetsgivarintyg. På så sätt kan vi räkna din arbetslivserfarenhet som en del av din totala studietid.

Läs gärna mer om vår Allmän kurs i Gottsunda på vår webbplats: https://sodrastockholm.se/kurser/allman-kurs/

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

- ta eget ansvar för dina studier och arbeta både självständigt och tillsammans med andra.
- tänka kritiskt och pröva dina perspektiv i olika frågor med hjälp av andras perspektiv, erfarenheter och kunskaper.
- vid studietidens slut ha uppnått de grundläggande behörigheter som krävs för fortsatta studier.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://skarpnacksfolkhogskola.se/vara-kurser/allman-kurs-i-gottsunda/

Klassen är verkligen blandad och det blir ofta spännande diskussioner när olika idéer ventileras

Behzad ville kombinera sina erfarenheter som journalist med nya kunskaper och sökte en kurs om migration och social hållbarhet. Nu driver han en podcast som riktar sig till persisktalande och sänder ett program i lokalradio. Han vill underlätta för människor att kunna delta i samhället på ett aktivt sätt.

Läs hela artikeln

Skarpnäcks folkhögskola

Stockholms största folkhögskola ligger på Skarpnäcksfältet i sydöstra Stockholm. Skolan medverkar aktivt i den lokala utvecklingen inom både miljö, kultur och fritid. Vi strävar efter en helhetssyn på samhället och människan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skarpnäcks folkhögskola
Horisontvägen 26
12834 Skarpnäck

Telefon: 08 586 471 00
E-post: expeditionen@skarpnacksfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.skarpnacksfolkhogskola.se/