Du vill förstå människors livsvillkor genom historien och runt om i världen.
Vi arbetar tematiskt och läser om olika epokers kultur- och idéhistoria från antiken till idag, samtida kulturuttryck, om olika världsbilder, kolonialism och mänskliga rättigheternas historia.
Vi har mycket diskussioner och varierar olika sätt att redovisa kunskaper på såsom skriva reportage, skapa en podd, muntliga presentationer, skriva vetenskaplig text.
Utöver undervisning i klassrummet gör vi studiebesök, går på teater och utställningar samt lyssnar på intressanta inbjudna gäster som kopplas till våra teman.
Du läser också svenska, engelska, matematik, religion och naturkunskap för att få behörighet i alla gymnasiegemensamma ämnen.
Målet med kursen
Målet med kursen är att du har utvecklat kunskaper om kultur- och samhällsfrågor. Tränat i att arbeta självständigt, utvecklat din analysförmåga, fått kunskaper om hur du är källkritisk.
Du kompletterar din utbildning på gymnasienivå och kan uppnå grundläggande behörighet för högskola och universitet. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen på högskolan och universitetet.
Ett alternativ kan också vara eftergymnasiala studier på yrkeshögskolan.
Förkunskaper
Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
2 år allmän kurs på folkhögskola eller
2 års godkända gymnasiestudier (1600 poäng alt ca 1200 poäng och gå 1 och 1 halvt år)