Monika Nordenbrand arbetade som sjuksköterska inom barnsjukvården i 25 år. Men efter att ha blivit sjuk i utmattning och sagt upp sig från sitt arbete, bytte hon sjukhuskorridorerna mot fjällvyer, friluftsliv och folkhögskola.
För dig som vill arbeta med yoga och mindfulness
Välkommen till vår ettåriga Yogalärarutbildning med mindfulness. Under utbildningen kommer du att få stöd i att utforska olika former av yogisk praktik och mindfulness för ökad närvaro i vardagen. Mindfulness kan i detta sammanhang innebära att utforska medveten närvaro i både rörelse och stillhet.
Du kommer få möjlighet att bredda och fördjupa din praktik genom till exempel möten med olika former av yoga, meditation, dans, kampkonst och naturkontakt. Vi använder ett samskapande och utforskande perspektiv, varvar teori med praktik och arbetar tillsammans i en stöttande grupp samt med pedagogisk handledning.
Under utbildningen kommer du att öka dina teoretiska kunskaper i anatomi och fysiologi och samtidigt utveckla din förmåga att leda, bidra, förmedla och hålla yoga och mindfulness för andra.
Utbildningsinnehåll
Huvudteman under utbildningen är
- Hathayoga och yinyoga
- Grundläggande biomekanik
- Anatomi och fysiologi 1 och 2 (gymnasienivå)
- Naturliv och skogsbad
- Mindfulness, compassion och stresshantering
- Skapande dans, embodiment och improvisation
- Thaiyogamassage och bodywork
- Kampkonst med närvaro (bl.a. taichi, qigong och capoeira)
- Pedagogik och yogalärarrollen
- Bokcirkel med litteratur kopplat till ämnesområdet
- Praktik genom hållande av pass i yoga, mindfulness och/eller embodiment på plats och online.
- Deltagarskapade moment samt ämneslärare inom assistering, biomekanik, ayurveda, m.fl.
- Skapande och genomförande av en kortare kurs i yoga eller relaterade praktiker
- Fördjupningsarbete inom yoga och rörelse (valfri form, exempelvis uppsats, bok, video, hemsida, blogg eller app)
Upplägg
Yogalärarutbildning med mindfulness pågår under 1 år (40 veckor) och ges på heltid via fjärr- och distansundervisning kombinerat med åtta platsträffar på Väddö folkhögskola i Roslagen.
Undervisningen är organiserad i fyra primära former:
- 8 platsträffar (onsdag till fredag) på skolan med fokus på praktik, samskapande och upplevelse
- 72 onlinemöten (á 2,5 timmar) för teori och praktik online
- 18 onlinemöten för praktik och delning i smågrupper
- Praktiskt och teoretiskt arbete med distansuppgifter motsvarande i genomsnitt 20 studietimmar per vecka.
Deltagande i utbildningens samtliga platsträffar och samtliga inkluderade möten via Microsoft Teams är obligatoriskt. Uppgifter presenteras och redovisas veckovis på distans med undantag för skolloven. Utbildningen har tonvikt på teori på distans samt praktik och upplevelse vid platsträffarna.
Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 40 h per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagt lärarlett studiearbete.
Möjlighet att bo på skolan
Du har möjlighet att bo på heltid på skolans internat under läsåret. Det finns ett antal studieplatser för de som är intresserade av denna möjlighet. Meddela i ditt personliga brev om du vill och har möjlighet att välja detta alternativ.
Datum för platsträffar på skolan läsåret 25/26
Höstterminen 2025
27–29 augusti (vecka 35)
24–26 september (vecka 39)
22–24 oktober (vecka 43)
19–21 november (vecka 47)
Vårterminen 2026
11–13 februari (vecka 7)
25–27 mars (vecka 13)
22–24 april (vecka 17)
20–22 maj (vecka 21)
Lärarlett schemalagt studiearbete för samtliga platsträffar är onsdagar kl. 15.00-19.00, torsdagar kl. 08.30-19.00 och fredagar kl. 08.30-15.00.
Läs gärna mer på skolans hemsida om upplägg, platsträffar och schemalagdt studiearbete.
Examensbevis och intyg
Om du fullgör utbildningen enligt målen ovan, med full närvaro och samtliga uppgifter inlämnade och godkända, kommer du att få tre dokument vid utbildningens slut: ett examensbevis som beskriver utbildningens mål, upplägg och omfattning; ett diplom; behörighetsintyg motsvarande kursen Anatomi och fysiologi 1 och 2 på gymnasienivå.
Om du studerar på utbildningen utan att nå målen kommer du i stället för ovan att få ett intyg som visar att du har deltagit i utbildningen.
Ansökan och antagning
Du ansöker till utbildningen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan. Skicka in din ansökan senast den 16 maj 2025.
Urval
Urvalet baseras på skolans egen bedömning om sökande kan tillgodogöra sig utbildningen. Bedömningen görs utifrån det personliga brevet och intervjuerna, med fokus på förkunskap, behov, studievana, motivation samt vilja att bidra.
Skolan strävar även efter en variation av erfarenheter, livssituationer och kunskaper i gruppen.
Läs mer om ansökningsprocessen och urval på Väddö folkhögskolas hemsida.
Varmt välkommen med din ansökan!