Allmän kurs – ekovegetariskt kök – distans

Ansökan stängd
Skola:
Vårdinge folkhögskola
Plats:
Mölnbo - Stockholms län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständig ansökan

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 28 aug 2023 - 7 jun 2024

Träffar:
2 obligatoriska träffar

Kostnader: Undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri. Fast avgift 500 kr/termin. Administrativ avgift på 500 kr/läsår. Kostnad för material och kurslitteratur tillkommer liksom kostnad i samband med fysiska träffar.

Kontakt: Åsa Molin

Telefon: 0158-23058

E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

Allmän kurs inriktning Ekovegetariskt* kök är en utbildning för dig som behöver läsa in gymnasiegemensamma ämnen för att uppnå grundläggande behörighet till Högskola/Universitet och Yrkeshögskola.

 

Du studerar hemifrån och kommunicerar med lärare och med dina studiekamrater via dator. Vi använder oss av Google Classroom som kommunikationsverktyg. Du studerar på heltid och mängden ämnen du saknar från gymnasiet avgör hur många terminer du behöver studera. Detta avgörs och bestäms genom samtal med läraren vid kursstart. Studierna i de gymnasiegemensamma ämnena kräver en god självdisciplin.

Denna kurs riktar sig till dig som saknar fullständigt slutbetyg från gymnasiet. Du saknar således ett eller flera av de gymnasiegemensamma* ämnen som ger grundläggande behörighet för högskolestudier. Godkänd kurs ger grundläggande behörighet för högskolestudier.

Inriktningen ekovegetariskt kök omfattar ungefär halva kursen och passar dig som vill utforska ditt intresse för mathantverkets och måltidens möjligheter. Genom sin bredd kan utbildningen passa både dig som vill stå för en hållbar matlagning i din vardag och dig som redan arbetar med mat och vill fördjupa dina kunskaper inom det ekologiska, vegetariska köket i praktik och teori. Utbildningen kan också passa dig som söker underlag för vidare studier, entreprenörskap eller annat engagemang för framtidens mat. Tillsammans undersöker vi hela livsmedelskedjan, från myllan, via förädlingsprocesserna till gemenskapen runt matbordet och tillbaka igen.

*lakto/ovo-vegetariskt och helvegetariskt

Innehåll och upplägg

Syftet för den Eko-vegetariska delkursen är att undersöka och utforska allt som hör köket till och vår tids viktiga omställning till ekologisk och mer växtbaserad mat, samt att vara en del av denna omställning. Ett annat viktigt syfte är knutet till utbildningens bredd. Läsårets teman kan liknas vid ett smörgåsbord av olika områden med fokus på framtidens matlagning och måltidens gemenskap.

Utbildningens praktiska del har sin bas i matlagning efter säsong. Kalla rätter, fermenteringar, bakning, festmat, vinterns robusta rätter, smaker, förädling av ogräs och vilda växter är exempel på innehållet i köksuppgifterna under året. Praktik varvas med teori där du får inblick i områden som ekologiskt jordbruk, matfoto, aktuell debatt, matens historia, rummet som aspekt av måltiden, relationsmat, certifieringar, grundläggande näringslära, globala sammanhang med mera.

Varje vecka får du praktik- och teoriuppgifter som lämnas ut och skickas in via Google classroom. Matlagningsuppgifterna är planerade för att kunna ingå i din egen matbudget, ibland som en hel måltid. Du lagar maten hemma i ditt eget kök och uppgifterna redovisas som sidor i en kokbok. Två helgträffar på Vårdinge folkhögskola är inplanerade som upptakt till terminerna, också dessa är obligatoriska och en förutsättning för den kommande terminens studier. 

För vårterminen har du möjlighet att välja en veckas storkökspraktik på Vårdinge folkhögskola eller fördjupning genom ett specialprojekt inom ett valfritt område. Specialprojektet kan vara praktiskt och/eller teoretiskt och löper under hela vårterminen.

Förutsättningar

Utbildningen bygger på ditt aktiva deltagande och bidrag till det gemensamma. Helttidsstudierna på distans kräver ett stort mått av självdisciplin, förmåga att ta egna initiativ och att arbeta självständigt. Du behöver kunna avsätta tid för heltidsstudier, med matlagningsuppgifterna inräknade. Du behöver närvara vid de två obligatoriska helgträffarna i början av varje termin. Du behöver ha tillgång till ett hemmakök med standardutrustning, dator med stabil uppkoppling och möjlighet att bifoga foton till uppgifterna. Du behöver kunna läsa facklitteratur, förstå instruktioner och kommunicera i skrift.

Du behöver vara skriven i Sverige för att kunna gå denna utbildning.

Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du berättar om dig själv, ditt intresse för mat och varför du vill gå kursen.

Gymnasiegemensamma ämnen:

  • Svenska 1/ Svenska som andraspråk 1
  • Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
  • Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3
  • Engelska 5
  • Engelska 6
  • Matematik 1a, b eller c
  • Matematik 2a, b eller c
  • Historia 1b
  • Samhällskunskap 1b
  • Naturkunskap 1b
  • Naturkunskap 2
  • Religion 1

(Matematik 3b och 3c kan ges om tillräckligt stort deltagarunderlag finns.)

Information om grundläggande behörighet 

Information om studieomdöme och behörighetsintyg

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande behörighet till Högskola/Universitet och Yrkeshögskola och kunskaper inom det ekovegetariska köket.

Vårdinge folkhögskola

Vårdinge folkhögskola med utbildningar inom Konst, Konsthantverk, Mathantverk och Ekologisk odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vårdinge folkhögskola
Edesta 90
15396 Mölnbo

Besöksadress: Edesta 90, 153 96 Mölnbo

Telefon: 0158-230 58
E-post: kontakt@vardinge.fhsk.se
Webbadress: http://www.vardinge.fhsk.se/