Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.
Utbildningen Konst och Hantverk ger en bred grundläggande kunskap i konsthantverk och konst med ett flertal delkurser i olika material. Under ett läsår får du arbeta praktiskt, lära dig använda många verktyg och med dina händer forma och skapa i trä, textil med delkurs i tovning, silversmide, koppar, keramik, glas, korg och återbrukat material. Du får arbeta med gips och lära dig att ta form. I teckning får du lära dig skissa form och volym och i måleri använda färger för att skapa bilder, mönster och färgsättning.
Ett år på Konst och Hantverk
Du får lära dig många material, tekniker och tillvägagångssätt inom konsthantverk och samtidskonst. Du behöver inte ha särskilda förkunskaper, men det är viktigt att du längtar efter att ge mer tid till skapande verksamhet.
Du får skapa självständigt, påbörja, genomföra och avsluta konstnärliga processer, med uppgifter och teman som inspiration. Du får öva ditt seende, ditt formtänkande och arbeta kreativt.
Gruppen följs åt under året i praktiska genomgångar, föreläsningar, utställningar och har ett kreativt utbyte. Du får praktisk handledning och stöd att genomföra dina idéer. Lärarna är kunniga hantverkare och konstpedagoger.
Besök på aktuella utställningar på muséer och gallerier ger inspiration till det egna arbetet på kursen. Under året gör Konst och Hantverk också flera utställningar i och utanför skolans lokaler.
Ateljéer och verkstäder
Konst och Hantverk har tillgång till flera lokaler på skolan. I utbildningens ateljé har varje deltagare sin egen arbetsplats med förvaringsutrymme och i denna lokal ges ett flertal delkurser under läsåret. Ateljén är alltid öppen för utbildningens deltagare, dagtid som kvällstid och under helger. I anslutning till ateljén finns ett kök med tillgång till vattenkokare och kylskåp. Utanför ateljén finns ett trädäck med utemöbler och stor gräsmatta.
Delkurser på Konst och Hantverk:
Silversmide, Metallform, Textil, Trähantverk, Keramik, Återbruk, Korgflätning, Teckning, Måleri, Papperskonst, Planglas och Gips .
De olika delkurserna är koncentrerade och fokuserar på ett ämne och material i taget. Längden på kurserna kan variera mellan 2 – 6 veckor. Utbildningen ger möjlighet till ett utvecklande praktiskt arbete med konstarter och hantverk, med plats för nya idéer, experiment och kombination av olika material. Den fria konsten och det traditionsburna hantverket är ett gemensamt arbetsfält, fyllt av fantasi, estetik och strävan efter form, färg och uttryck.
Fördjupa ditt intresse och kunnande för hela världens konstliv och konsthantverk! På Konst och Hantverk kan du lära dig ett flertal hantverk. Utbildningen är mångsidig och välfylld.
Allmän kurs
Du har också möjlighet att gå Allmän kurs med Konst och Hantverk som inriktning. Då läser du, förutom utbildningen Konst och Hantverk, in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet. Mer information finns på Allmän kurs.