Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.
Tränarutbildningen är en ettårig eftergymnasial utbildning på Bosön Idrottsfolkhögskola. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper om fysiska, psykiska, sociala och idrottsliga faktorer som påverkar hälsa och idrottslig prestation. Kunniga pedagoger varvar teori och praktik i en unik miljö. Baserat på rådande forskning får du värdefull kunskap och nya perspektiv inom bland annat idrottsledarskap, tränarskap, träningslära, idrottspsykologi, nutrition och livslångt idrottande.
Utbildningen sätter idrottsledaren i ett vidare perspektiv där rollen granskas utifrån miljö, kön, kultur, etik och moral. Idrottsledarskap handlar om att leda inom idrottens värld. Ett framgångsrikt ledarskap bygger bland annat på en väl utvecklad förståelse för individ- och grupprocesser, god självkännedom och förmåga att hantera konflikter. Hur kan dessa delar ytterligare stärkas i det egna ledarskapet? Vad krävs för att leda individer, grupper respektive organisationer? Utbildningen har även praktiska övningar i syfte att kartlägga de egna styrkorna och svagheterna, med fokus på ett framgångsrikt idrottsledarskap.
Under utbildningen erbjuds utlandspraktik genom Erasmus.
Syfte
Tränarutbildningen ger dig personlig utveckling, kompetens att leda och inspirera människor till hälsofrämjande fysisk aktivitet och idrott. Vi utgår från Riksidrottsförbundets strategiska arbete med målet att erbjuda idrottande för alla oavsett ambition, ålder eller andra förutsättningar.
Vem är tränarutbildningen för?
Tränarutbildningen är för dig som vill arbeta som tränare inom idrottsrörelsen med livslång hälsosam träning och/eller som tränare med prestationsutveckling oavsett ålder, idrott, bredd eller elit. Efter godkänd utbildning har du möjlighet att ansöka om FRISK-licens för Personlig tränare.
Du får bland annat kunskap om
Tränar- och idrottsledarskap
Träningslära
Idrottsnutrition
Idrottspsykologi
Idrottsmedicin
Testmetodik
Anatomi och fysiologi
Antagningsvillkor
Gymnasieutbildning med godkänd grundläggande behörighet eller motsvarande. Prövning av reell kompetens, i form av yrkeserfarenhet, kan förekomma. Vi ser gärna att du har erfarenhet av tränarskap. Du måste kunna delta i alla praktiska moment för att tillgodogöra dig utbildningen inför ett kommande arbete som tränare.