Rand har både gått Allmän kurs på plats och på distans. För henne har det betytt mycket att man fokuserar på deltagarens utveckling på folkhögskolan och inte vilket betyg den ska stämplas med.
Allmän kurs högskoleförberedande motsvarar sista året på gymnasiet och förbereder dig för studier på högskola eller universitet. Du får öva dig på att arbeta självständigt, tänka kritiskt och läsa och tolka olika typer av texter.
Vårterminen 2025 är 7 januari - 5 juni.
Inom ämnet svenska ligger fokus på vetenskapligt skrivande och den sista terminen skriver du ett projektarbete där du fördjupar dig inom ett valfritt ämnesområde. Vi gör också studiebesök på högskolor och universitet och tar in gäster som kan berätta om vad studierna på högskolenivå innebär. Avsatt tid med studievägledare samt övning inför högskoleprovet ingår också i kursen.
Godkända studier innebär att du får behörighet i följande kurser:
Svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3
Engelska 6
Matematik 1b, 2b eller 3b
Naturkunskap 1b
Samhällskunskap 1b
Historia 1b
Religionskunskap 1 och 2
Kursen har en inriktning mot frågor som rör religion, politik och kulturell mångfald. Vi ställer oss frågor som: Hur kan vi skapa ett samhälle som präglas av nyfikenhet, möten och respekt? Hur kan vi lära oss av varandra och på så sätt utveckla samhället? Du som söker denna kurs kan vara troende eller ateist, sökare eller något annat. Det viktigaste är att du är nyfiken och vill vara med i samtalet med andra människor. Efter avslutad kurs kommer du vara särskilt rustad att arbeta med frågor som mångfald, integration och religionsfrågor. Det finns ett stort behov av denna kompetens idag i Sverige inom till exempel socialt arbete, skolan och civilsamhällets organisationer.
Kursen är en del av ett unikt samarbete mellan Paideia folkhögskola med judisk profil och Kista folkhögskola med muslimsk profil.