Påsömsbroderi och flerfärgsvirkning

Ansökan stängd
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 3 jun 2024 - 7 jun 2024

Kostnader: 6 100 kr för kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171 -826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Första dagen ägnas åt att brodera påsöm på en redan uppritad klädesbit. Då får du lära dig grunderna i plattstygn, schatterstygn, stjälkstygn mfl. Vi broderar en flodaros, en viol, små blommor och blad. Vi broderar med mjuka flertrådiga garner i starka färger.

Andra dagen ägnar vi åt att studera plagg och göra mallar för att rita upp ett eget personligt mönster. Förslagsvis en kudde, en väska, ett skärp. Dock ej för stora projekt då vi behöver ägna tid åt broderiet i första hand.

Tredje dagen arbetar vi med äldre broderiuttryck och går igenom sydda fransar. Vi fortsätter också med vårt påsömsbroderi.

Dag fyra och fem arbetar vi med flerfärgsvirkning och broderat på stickat. Tag gärna med dig något stickat till kursen, pulsvärmare eller vantar, om du önskar brodera på stickat. Gärna tvåändsstickat eller fast stickad slätstickning.

Vi broderar på kläde och med mjuka fyrtrådiga ullgarner i klara färger till påsömmen, samt vadmal och tvåtrådiga garner till det äldre broderiet och till flerfärgsvirkningen.

Kursledare
Anna-Karin Jobs Arnberg är född och uppvuxen i Floda socken i Dalarna. Hon fick tidigt ta del av bygdens textila arv och lärde sig brodera av sin mor och gammelmoster. I dag har Anna-Karin mästarbrev i broderi och har under många år haft populära kurser i påsöm som ständigt lockar nya deltagare. Anna-Karin är utbildad på Sätergläntan hemslöjdens gård och Handarbetets vänner och arbetade därefter som länshemslöjdskonsulent i många år. Sedan 2015 arbetar hon som verksamhetschef på Dalarnas museum där hon även ansvarar för museets samlingar. Anna-Karin har skrivit teknikhäftet Påsöm samt skrivit ett flertal artiklar inom det textila fältet.

Material
Materialkostnad: 200 kr till grundbroderiet dag 1 (Uppritat klädesbit, nål och garner ingår).
Kopior på mallar: 40 kr.
Om man inte har eget så finns följande att köpa:
Kläde: 800 kr/meter.
Garn: Hjerte 12/4 25 kr/10 gram, Flodarosyarns 32 kr/10 gram.
Markeringspenna 30 kr.
Tvåtrådigt garn till flerfärgsvirkning och till det äldre broderiet: 20 kr/10 gram.

Material att ta med om man har
Sax, nålar, märkpenna som fastnar på kläde (finns att köpa på kursen).
Färgpennor och papper.
Garner i ull, 4 trådigt 150 m/50 gr, i olika klara färger ex. Flodarosyarns, Appleton, Hjerte 12/4 (garner finns att köpa på kursen eller via flodaros webbshop flodaros.se).
Tvåtrådiga garner till broderi och till flerfärgsvirkning ex. Brage, Visjö, tunna z-tvinnade m.fl. (finns att köpa på kursen).
Kläde ex. Josef Widlund nr 522 (finns också att köpa på kursen).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.biskopsarno.se/sommarkurser/pasom-broderi-och-flerfargsvirkning

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/