Utbildningen är på ett år och ges på distans, halvfart (50 procent). Syftet med kursen är att utbilda dig som ska tolka ute i samhället till kontakttolk. Utbildningen innehåller de steg som behövs för att bli prövad som tolk i Kammarkollegiets auktorisationsprov. Du kan söka tolkutbildningen i vilket språk som helst.
Grundutbildningen till kontakttolk har Myndigheten för yrkeshögskolan som huvudman, och följer deras studieplan.Du som har genomgått utbildningen kan ansöka om att få upptas i Kammarkollegiets register över grundutbildade tolkar.
Distans och närträffar
Studierna ges på halvfart, 50 procent, och på distans. Det betyder att du ska studera omkring 20 timmar i veckan. Utbildningen till kontakttolk upplevs av många som krävande och du behöver avsätta ordentligt med tid för att klara utbildningen. Eftersom studierna är på distans måste du ha en dator och en bra internetuppkoppling. Det är också viktigt att du är van vid att arbeta framför datorn.
Distans betyder att du kan studera hemma eller där det passar dig, men vid sex tillfällen under studieåret ska du vara med på fysiska träffar, så kallade närträffar. De fysiska träffarna hålls på plats på Wik, två mil utanför Uppsala. På dessa träffar studerar du på plats onsdag/torsdag till och med söndag. Du får då möta dina kurskamrater och lärare och öva på att tolka och skriva prov.
Utbildningen inleds med en fem dagar lång träff på Wik. Under denna träff får du gå en introduktionskurs på tre dagar, och efter det påbörjas ytterligare två delkurser.
Mer information om kursupplägg, urval, förkunskaper och tolkspråk hittar du på Region Uppsala folkhögskolas hemsida.