Grundutbildning till kontakttolk

Ansökan stängd
Skola:
Region Uppsala folkhögskola, enhet Wik
Plats:
Uppsala - Uppsala län
Längd:
Två terminer
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du som ska gå utbildningen behöver svensk treårig gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning i annat land. Du ska också ha godkända betyg i Svenska 2/Svenska B eller Svenska som Andraspråk 2/B, på gymnasienivå.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 4 sep 2024 - 14 jun 2025

Träffar:
6 obligatoriska träffar

Kostnader: Varje delkurs på utbildningen har en avgift på 600 kronor. Därmed kostar hela grundutbildningen till kontakttolk 3 600 kronor. Du ska också betala en depositionsavgift på 1000 kronor till skolan, som du får tillbaka om du klarar utbildningen.

Kontakt: Martin Svanström

Telefon: 018-6116658

E-post:
martin.svanstrom@regionuppsala.se

Utbilda dig till tolk hos oss på Region Uppsala folkhögskola! Vi tar emot sena ansökningar i tolkspråk polska, ukrainska, engelska, lettiska och persiska. Välkommen med din ansökan! 

Utbildningen är på ett år och ges på distans, halvfart (50 procent). Syftet med kursen är att utbilda dig som ska tolka ute i samhället till kontakttolk. Utbildningen innehåller de steg som behövs för att bli prövad som tolk i Kammarkollegiets auktorisationsprov. Du kan söka tolkutbildningen i vilket språk som helst. 

Grundutbildningen till kontakttolk har Myndigheten för yrkeshögskolan som huvudman, och följer deras studieplan.Du som har genomgått utbildningen kan ansöka om att få upptas i Kammarkollegiets register över grundutbildade tolkar.

Distans och närträffar

Studierna ges på halvfart, 50 procent, och på distans. Det betyder att du ska studera omkring 20 timmar i veckan. Utbildningen till kontakttolk upplevs av många som krävande och du behöver avsätta ordentligt med tid för att klara utbildningen. Eftersom studierna är på distans måste du ha en dator och en bra internetuppkoppling. Det är också viktigt att du är van vid att arbeta framför datorn.

Distans betyder att du kan studera hemma eller där det passar dig, men vid sex tillfällen under studieåret ska du vara med på fysiska träffar, så kallade närträffar. De fysiska träffarna hålls på plats på Wik, två mil utanför Uppsala. På dessa träffar studerar du på plats onsdag/torsdag till och med söndag. Du får då möta dina kurskamrater och lärare och öva på att tolka och skriva prov.

Utbildningen inleds med en fem dagar lång träff på Wik. Under denna träff får du gå en introduktionskurs på tre dagar, och efter det påbörjas ytterligare två delkurser.

Mer information om kursupplägg, urval, förkunskaper  och tolkspråk  hittar du på Region Uppsala folkhögskolas hemsida. 

Region Uppsala folkhögskola, enhet Wik

- en folkhögskola i hela länet

Här växer kunskap och människor

Hos oss utgår kurserna från dina unika erfarenheter, behov och drömmar. Samtalen och diskussionerna på folkhögskolan utgör en central del av lärandet, där du inte bara lär av pedagogerna utan också av andra deltagare. Det är en plats där kunskap växer i det  gemensamma och där du får möjlighet att hitta din väg mot framtiden.  

Läs mer om skolan

Postadress:
Region Uppsala folkhögskola, enhet Wik
Viks mur 35
755 91 Uppsala

Telefon: 018-611 66 50
E-post: rufhsk@regionuppsala.se
Webbadress: https://regionuppsala.se/region-uppsala-folkhogskola/