Kursinnehåll
Vi spelar låtar från den irländska instrumentala folkmusiktraditionen; reels, jigs, slides, polkor, honpipes med mera. Du förväntas öva in en till två nya låtar på ditt instrument per vecka. Förutom den musikaliska huvuddelen av kursen lägger vi även stor vikt på personlig utveckling och använder oss av olika gruppdynamiska övningar såsom till exempel delning (sharing). Vi jobbar med meditation, närvaroövningar, uppvärmningar och pausmoment för bättre fokus och kroppsnärvaro.
Vi spelar i helklass samt i olika mindre gruppkonstellationer. Under hela terminen har du en spelkompis som skiftas varje månad. Du och din spelkompis ses varannan vecka, i verkligheten eller online, och gör musikaliska övningar tillsammans. I maj kan du följa med på en frivillig resa till Irland för att ta lektioner, spela på sessions och uppleva naturen.
I slutet av kursen gör du en stilanalys av en musiker. På varje platsträff på Ingesunds folkhögskola håller kursen traditionella irländska jam-sessions dit även gäster utifrån är välkomna.
Förkunskaper
Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki m fl.) i minst två år. Du behöver även ha god datorvana samt tillgång till egen dator med bra internetuppkoppling samt mjukvaran Zoom.
Upplägg
Irländsk folkmusik är en terminsutbildning på 50% som ges via fyra platsträffar på Ingesunds folkhögskola, distansstudier, online-lektioner och en frivillig Irlandsresa.
Platsträffarna på Ingesunds folkhögskola är obligatoriska. De varvas med egen inlärning hemma via tutorials (filmer) samt online-lektioner på Zoom. Zoomlektion sker på torsdagskvällar. Du tilldelas en spelkompis varje månad som du själv styr upp träffar med, helst i verkliga livet, alternativt online. Vi använder Google som digital plattform, där vi har kontakt några gånger i veckan. Du behöver behärska Google Chatt och Zoom på en grundläggande nivå för att delta i kursen.
Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 20 timmar per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagda lärarledda studier.
Platsträffarna på skolan
Kursens huvudmoment är de fyra obligatoriska platsträffarna på vackra Ingesunds folkhögskola i västra Värmland. Där får du musikundervisning i helklass och i olika mindre konstellationer. Du får prova den roliga och fartfyllda irländska set-dansen samt spela på kvällarna i irländska jam-sessioner. Musikundervisningen varvas med mindfulness; andning, meditation, avslappning samt hand- och axelmassage som skapar en bra puls mellan inlärning, utövande och integration.
Vårens datum; platsträffar Ingesunds Folkhögskola, samt Irlandsresa
- 1. Torsdag kväll till söndag lunch, 23-26 januari (vecka 4)
- 2. Torsdag kväll till söndag lunch, 6-9 mars (vecka 10)
- 3. Torsdag kväll till söndag lunch, 3-6 april (vecka 14)
- 4. Torsdag kväll till söndag lunch, 15-18 maj (vecka 20)
- 5. Irlandsresa ca 27 april - ca 4 maj (vecka 18)
Varje platsträff består av tre och en halv dag, torsdag kväll till söndag lunch, på skolan. All undervisning är kostnadsfri men du betalar själv för logi och mat under träffarna.
Syfte och mål med kursen
Kursens syfte är att ge dig som deltagaren nivåbaserad färdighet och kunskap inom den irländska folkmusiktraditionen med utgångspunkt från ditt eget musikinstrument.
Efter fullföljd utbildning ska du:
- Kunna spela irländska folkmusiklåtar på ditt eget musikinstrument.
- Kunna spela irländska folkmusiklåtar tillsammans med andra.
- Ha kännedom om uppvärmning, avslappning och meditation.
Kursbevis
Efter kursens slut delas kursbevis ut till deltagare som fullföljt kursen med godkänt resultat.
Lärare
Jennikel Andersson är grundare och ansvarig lärare för kursen. Hon spelar fiol och concertina samt håller i dans och mindfullness. Hon har en masterexamen i irländsk folkmusik från University of Limerick (Irland) och har sedan 2009 drivit terminsbaserade irländska folkmusikutbildningar på svenska folkhögskolor.
Läs om Jennikel: www.jennikel.se
Gästlärare på kursen är Jon Antonsson på mandolin, flöjt, gitarr, bouzouki och bodhrán. Jon har en musikerutbildning från Musikhögskolan i Malmö.
Läs om Jon: www.tunesandtools.com
Ansökan och antagning
Du ansöker till kursen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan. I ansökan ska du inkludera en kortfattad beskrivning av din musikaliska bakgrund samt vad du vill få ut av kursen. Du ska även bifoga en film/ ljudfil där du spelar en låt/ett stycke utan ackompanjemang, samt ett personbevis för studier. Personbevis beställs kostnadsfritt via Skatteverket. Utifrån ditt inskickade material gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsbesked kommer sedan att skickas ut via Schoolsoft.