Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.
Allmän kurs har stora möjligheter att anpassas efter din förmåga och ditt sätt att lära dig. Vi arbetar till viss del tematiskt och ämnesöverskridande, där mötet och gemenskap med andra är centralt. Du studerar i din egen takt på den nivå du befinner dig i nära samråd med studievägledare kring din studieplan.
Utbildningen ökar din förståelse för samhället och samhällsfrågor. Därigenom kan du utveckla dina möjligheter att påverka din egen livssituation genom fortsatt utbildning som leder till arbete eller andra sätt att engagera dig på.
Du studerar i din egen takt på den nivå du befinner dig, i nära samråd med studievägledare kring din studieplan.
Kurstiden varierar beroende på vilka förkunskaper du har. Ett år är den kortaste kurstiden för att få ett studieomdöme. Studieomdömet används för att söka högre utbildning, och kan användas först då tidsomfattningen är uppnådd. Vilka kurser och hur lång tid du behöver läsa tydliggörs vid terminsstart i samtal med studie/yrkesvägledare.
Mål för utbildningen
En förutsättning för att du ska lyckas med studierna och dina mål på allmän kurs är att du har en egen önskan om att studera och är beredd att tillsammans med andra deltagare och lärare söka kunskap samt mötas i samtal och diskussion kring lärandet.
- Grundläggande och/eller särskilda behörigheter för högre studier vid yrkeshögskola, högskola eller universitet
- God studievana inför högre studier
- Stärkt i att arbeta tillsammans med andra
- Stärkt självkänsla och självförtroende
- Stärkt i självständigt arbete med eget ansvar.
Utbildningens innehåll
Utbildningen ger dig möjlighet att uppnå gymnasiebehörighet i de gymnasiegemensamma ämnen som krävs för grundläggande behörighet till högre studier. Utbildningen utgår från de studerandes intressen, förkunskaper och samhället omkring oss.
Allmän kurs syftar till att du som studerar får insikt, kännedom och förankring i vårt lokala samhälle. Det innebär studiebesök, föreläsningar, kännedom om samhällets funktioner och uppdrag samt temaarbeten med utgångspunkt i vårt lokala samhälle. Teman kan innehålla föreläsningar, studiebesök, praktiska övningar, undersökningar, inlämningsuppgifter samt någon form av presentation.