Bayan Abualadas drömmer om att plugga vidare på universitetet. Efter snart fem år på Allmän kurs på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen är hon nära att nå målet att få gymnasiebehörighet så att hon kan söka sig vidare till högskolan.
Allmän kurs på gymnasienivå
Människan - Samhället - Världen
I våra lokaler på femte våningen på Järntorget 7 bedriver AFiG allmän kurs med samhällsinriktning.
På våra allmänna kurser finns ämneskurser som motsvarar gymnasieskolans samhällskurser. Allmän kurs har tre olika inriktningar; Människan, Samhället och Världen. Vilken ingång du läser beror på vad du studerat tidigare och vilka behörigheter du behöver.
Varje kurs är ett läsår. Hur många år du behöver studera för att bli färdig med gymnasiestudier (1, 2 eller 3 år) beror på vad gjort tidigare i livet (studier och arbete).
Gemensamt kursupplägg för alla inriktningar
Svenska, engelska och matematik läser du nivågrupperat tillsammans med övriga deltagare på allmän kurs. Övrig tid läser du i sammanhållen grupp i tematiserade studier utifrån vilken inriktning du valt. Gemensamma temadagar/temaperioder och friluftsdagar beslutas av skolans kommittéer. I kursen kommer det även att finnas möjlighet att ge de deltagare som behöver extra hjälp med sina studier.
Kostnader: Materialkostnad inkl. försäkring: 1000 kr/läsår. Kurslitteratur ingår ej.
Inriktning Människan
Syftet med kursen är att ge förståelse för att människor olika livsvillkor ger olika förutsättningar i samhället. Vi tar upp ämnen som migration, kolonialism, slaveri, industrialisering och klassamhälle. Studierna fokuserar också på demokratins framväxt i Sverige genom folkrörelsernas etablering och utveckling. I kursen ingår religion och livsåskådning då vi bland annat studerar världsreligionerna och olika trosuppfattningar som del av historien. Vi studerar även olika förhållningssätt till etik och moral genom historien.
Allmän kurs ger möjlighet till behörighet i Svenska, Engelska och Matematik. Kursen Människan ger dessutom möjlighet till behörighet i Historia 1a1+1a2 (1b) och Religion 1.