Zach hoppade av gymnasiet, i stället började han på Allmän kurs. Där fick han stöd att skriva texter som han hade haft svårt för tidigare. Två år senare har han börjat på samhällsvetenskapligt miljövetarprogram på Göteborgs universitet.
Allmän kurs på gymnasienivå
Människan - Samhället - Världen
I våra lokaler på femte våningen på Järntorget 7 bedriver AFiG allmän kurs med samhällsinriktning.
På våra allmänna kurser finns ämneskurser som ungefär motsvarar gymnasieskolans samhällsvetenskapsprogram. Allmän kurs har tre olika inriktningar: Människan, Samhället och Världen. Vilken ingång du läser beror på vad du studerat tidigare och vilka behörigheter du behöver.
Varje kurs är ett läsår. Hur många år du behöver studera för att bli färdig med gymnasiestudier (1, 2 eller 3 år) beror på vad gjort tidigare i livet (studier och arbete).
Gemensamt kursupplägg för alla inriktningar
Svenska, engelska och matematik läser du nivågrupperat tillsammans med övriga deltagare på allmän kurs. Övrig tid läser du i sammanhållen grupp i tematiserade studier utifrån vilken inriktning du valt. Gemensamma temadagar/temaperioder och friluftsdagar beslutas av skolans kommittéer. I kursen kommer det även att finnas möjlighet att ge de deltagare som behöver extra hjälp med sina studier.
Kostnader: Materialkostnad inkl. försäkring: 1000 kr/läsår. Kurslitteratur ingår ej.
Inriktning
Kursen Samhället arbetar tematiskt kring samhällsfrågor utifrån ett brett perspektiv. Naturkunskap och samhällskunskap bildar basen för läsåret. Hållbar utveckling och demokrati löper som en röd tråd genom allt arbete på skolan.
I kursen fokuserar vi mest på nutid – framtid. Vi undersöker hur människor påverkar och påverkas av samhälle och natur. Det gör vi genom att studera demokrati, makt och ideologier, hälsa och genetik, massmedia, energi, ekologi och ekonomi.
Allmän kurs ger möjlighet till behörighet i Svenska som andraspråk/Svenska (1-2-3), Engelska (grund steg 4/åk-5-6-7) och Matematik (grund-1b-2b-3b) på olika nivåer beroende på förkunskaper. Kursen Samhället ger dessutom möjlighet till behörighet i Samhällskunskap 1a1+1a2 (1b) och Naturkunskap 1a1+1a2 (1b).